Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 01. 2020. 17:25 >> 19:27

OPTUŽEN FIAT-KRAJSLER

Podmićivali sindikalce da traže veće plate u Dženeral motorsu?

Proizvođač automobila "Fiat-Krajsler" (FCA) negira da je podmićivao sindikalce da traže veće plate u konkurentskom "Dženeral motorsu" (GM) koji ga je zbog toga tužio za "reketiranje".

U dokumentima koji su u petak podnijeti saveznom sudu u Detroitu, u SAD, FCA tvrdi da se tužba GM-a ne zasniva na činjenicama. Takođe tvrdi da, čak i ako to jesu bili nezakoniti postupci - što tvrdi GM, istekao je četvorogodišnji rok za tužbu, te su ti slučajevi zastarjeli.

GM navodi u tužbi podnijetoj u novembru prošle godine da je FCA podmićivao zvaničnike Ujedinjenog sindikata radnika automobilske industrije da u GM zahtijevaju veće plate da bi primorao GM da se spoji sa manjom firmom FCA.

Tužba GM-a protiv konkurenta iz Detroita je bez presedana. U njoj se navodi da je FCA bila umiješana u reketiranje plativši milione dolara mita sindikalcima da se izbore za tri kolektivna ugovora nepovoljna za GM.

GM navodi da je FCA korumpirao pregovarače 2009, 2011. i 2015. godine, da bi stekao prednosti u odnosu na GM.

Ti navodi potiču iz dugogodišnje federalne istrage vlasti SAD o podmićivanju FCA usmerenom na sindikalne službenike u putem centra za obuku sindikalaca u šta su umiješani najviši zvaničnici sindikata.

Deset osoba je optuženo u istrazi, a osam je priznalo krivicu, uključujući udovicu potpredsjednika sindikata. Tri osobe koje su radile u FCA su osuđene.

Ali, GM mora da dokaže da je FCA reketirao s namjerom da preuzme upravljanje sindikatom i da je to nanijelo štetu GM-u. Nije dovoljna samo tvrdnja GM-a da je kompanija FCA nastojala da podmićivanjem navede sindikalce kako da postupe.

GM je takođe optužio izvršnog direktora "FCA" Serđa Markionea koji je umro prošle godine, za odobravanje mita većeg od 1,5 miliona dolara sindikalnim zvaničnicima.

Zahtjevi sindikata za veće plate bili su smišljeni da bi primorali GM da se spoji sa FCA koji je odbio ponudu Markionea za to, navodi GM u tužbi što FCA odbija kao nedokazano.

Zakonska procedura uz dostavljanje dodatnih podnesaka dvaju kompanija trajaće nekoliko mjeseci prije no što sudija odluči o sudbini tužbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније