Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 01. 2020. 21:33 >> 21:29

ŠPANIJA

Jaka oluja, ima i mrtvih

Istočnu Španiju su pogodili obilna kiša, ali i snijeg, naleti vjetra brzine 100 kilonetara na sat, a na moru su talasi visoki i po 10 metara.

Oluja nazvana "Glorija" i bujice su usmrtili šest ljudi, a traga se za još četvoro.

Jedan 25-godišnji Britanac nestao je u utorak sa obale kada su talasi dostigli 13,68 metara u Kataloniji i 14,77 metara na Balearskim ostrvima, što je rekord u tom turističkom arhipelagu.

"Gloria" je teško oštetila plaže na istoku, posebno u okolini Barselone. Jedno od najugroženijih područja je delta rijeke Ebra, važan prirodni park na jugu Katalonije, u koji je more ušlo tri kilometra, navodi Evropska služba Kopernikus uz fotografije snimljene satelitom.

Po španskoj meteorološkoj agenciji AEMET, oluja je danas počela da se smiruje, a na snazi su žuta i narandžasta upozorenja u Kataloniji i na Balearima.

Španija je nedavno bila iznenađena bujicama poslije kiše rijetko jakog intenziteta: sedam osoba je u septembru poginulo zbog poplava na jugoistoku, a 2018. 13 je umrlo u nevremenu na Majorci.

MedECC, mreža od više od 600 naučnika iz mediteranskih zemalja, istakla je u studiji objavljenoj u oktobru da bi epizode ​​obilne kiše u regionu mogle da se povećaju za "10 do 20 odsto" zbog klimatskih promjena.

"Glorija" koja je u utorak stigla do Francuske, počela je da popušta uz jaku kišu što stvara strahovanje od poplave.

Sva skijališta na istoku Pireneja su zatvorena, a iz jednog su evakuisani posjetioci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније