Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

18. 01. 2020. 22:20   >>  22:28

PRIJE POŽARA

Australijski vatrogasci spasili rijetku vrstu bora

Australijski vatrogasci spasili su od požara u blizini Sidneja posljednju grupu borova iz praistorije, saopštili su zvaničnici.

"Vatrogasci su se iz helikoptera spustili među 200 stabala borova Volemi u zabačenoj klisuri u Plavim planinama, nedjelju dana prije nego što je do tog dijela zemlje stigao požar", rekao je direktor Nacionalnih parkova i službe za zaštitu divljine Dejvid Krust.

Vatrogasci su postavili sistem za navodnjavanje kako bi drveće, takozvani dinosaurusi, ostalo vlažno kada se požar približi.

Avioni za gašenje požara strateški su zaustavljali požar kako bi usporili njegovo napredovanje.

"Bor Volemi je posebno važna vrsta, a činjenica da je ovo jedino mjesto na svijetu gdje postoji, i to u tako malom broju, čini je zaista značajnom", rekao je Kurst u izjavi za australijsku televiziju.

Ministar za zaštitu životne sredine u Južnom Velsu Mat Kin rekao je da su borovi spaseni.

"Ovi borovi su nadživeli dinosauruse, pa kada smo vidjeli da se vatra približava shvatili smo da moramo da učinimo sve što smo mogli da ih spasimo", rekao je Kin.

Bor Volemi bio je poznat samo u svom fosilizovanom obliku i smatralo se dugo da je izumro prije nego što je pronađen 1994. godine.

Tačna lokacija ovih borova ostaje strogo čuvana tajna kako bi vlasti uspjeli da ih zaštite.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније