Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, Objavila: R.B. ]

17. 01. 2020. 15:31   >>  15:31 3

NAKON BREGZITA

Neće automatski deportovati građane EU

Britanija neće automatski deportovati građane Evropske unije koji nijesu zatražili pravo na ostanak u zemlji nakon Bregzita, rekao je danas koordinator za Bregzit Evropskog parlamenta Gi Verhofstat.

Verhofstat, koji se u četvrtak sastao s britanskim ministrima, uključujući ministra za Bregzit Stivena Barklija, rekao je da mu je potvrđeno da će postojati „grejs period“ za one koji se ne prijave za rješavanje statusa boravka do krajnjeg roka, odnosno juna 2021. godine, prenosi Rojters.

"Šta će se desiti sa tim ljudima čak i nakon grejs perioda? Pa, neće biti automatske deportacije", rekao je Verhofstat za BBC Radio.

"Nakon grejs perioda, oni će imati mogućnost da se prijave, navodeći razloge zašto to nije bilo moguće u okviru uobičajenih postupaka", objasnio je.

Verhofstatov stav potvrdio je i portparol premijera Borisa Džonsona.

Rojters je u novembru izvestio da Velika Britanija preti da će deportovati državljane EU ako se ne prijave na vreme i da će odobriti odlaganje samo u izuzetnim okolnostima.

Do kraja prošle godine prijavilo se više od 2,7 miliona od procijenjenih 3,5 miliona državljana EU koji žive u Britaniji. Ranije ove nedjelje EU je izrazila zabrinutost zbog različitih signala o tome šta će se desiti onima koji to ne urade na vrijeme.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. januara, nakon što je dogovorila sporazum o Bregzitu krajem prošle godine, ali ostaće vezana svim pravilima bloka do kraja 2020. u okviru dogovorene prelazne faze koja treba da olakša izlazak iz Unije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније