Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 09. 2013. 21:28 >> 21:28
1

GLASANJE U PONOĆ

Obama: Rezolucija o Siriji velika pobjeda

Predsjednik SAD Barak Obama pozdravio je nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija koja predviđa uništavanje sirijskog hemijskog oružja. Obama je ovo ocijenio kao "ogromnu pobjedu" za međunarodnu zajednicu.

On je, međutim, izrazio zabrinutost oko toga da li će se sirijska vlada pridržavati obaveza o svom hemijskom oružju.

Savjet bezbjednosti UN sastaće se noćas u ponoć po srednjeevropskom vremenu radi glasanja o toj rezoluciji, prenio je Rojters.

"To je nešto što smo odavno tražili", rekao je Obama novinarima poslije susreta sa premijerom Indije Manmohanom Singom u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je pozdravio tu rezoluciju i planove o uništavanju sirijskog hemijskog oružja kao "pravno obavezujuću" koja će morati da se sprovede i koja predviđa posljedice ukoliko se Sirija ne bude pridržavala njenih uslova.

"Neizvjesno je da li bismo stigli do ove tačke da nije bilo pouzdane prijetnje američke akcije poslije užasne tragedije koja se desila 21. avgusta", rekao je Obama, misleći na napad hemijskiom oružjem na predgrađe Damaska.

On je dodao da je optimističan kad je riječ o tome šta bi ta rezolucija mogla postići, ali i da shvata da postoji zabrinutost u pogledu toga kako je sprovesti.

"Ljudi su s pravom zabrinuti da li će se Sirija pridržavati svojih obaveza", rekao je i objasnio da postoji opravdana zabrinutost kako će se tehnički sprovoditi prikupljanje tog hemijskog oružja, s obzirom na oružane sukobe koji i dalje traju.

Taj plan, ipak, predstavlja značajan korak naprijed, zaključio je Obama.

Pet stalnih članica SB UN - Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina, dogovorile su se sinoć o nacrtu obavezujuće i primjenljive rezolucije.

Ako bude usvojena, to će biti prva rezolucija o Siriji koju je SB UN usvojio od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011, u kojima je do sada poginulo više od 100.000 ljudi.

Nacrtom rezolucije nije predviđeno da odmah budu uvedene mere protiv Sirije zbog napada hemijskim oružjem prošlog mjeseca u predgrađu Damaska, ali su predviđene sankcije ako ne bude poštovan plan o razoružavanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније