Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

15. 01. 2020. 11:06 >> 11:04

NOVI SNIMAK, NOVA HAPŠENJA

Ukrajina traži da im Iranci predaju crne kutije

Kancelarija ukrajinskog tužilaštva i bezbjednosna služba zatražili su od iranskih vlasti da Kijevu preda crne kutije iz oborenog ukrajinskog aviona.

Ukrajinski bezbjednosni zvaničnik je nedavno izjavio da se očekuje da će uskoro istaknuti istražitelj iz Irana posjetiti Ukrajinu. On bi, kako prenosi Rojters, trebalo da procijeni da li je ukrajinska laboratorija podesna za dekodiranje crnih kutija.

Prethodno je šef kijevskog istraživačkog instituta za forenzičku ekspertizu Aleksander Ruvin, rekao da će crne kutije biti dekodirane u Ukrajini i da će to učini grupa međunarodnih stručnjaka.

Ruvin je, po povratku iz Teherana, rekao da će proces dekodiranja crnih kutija početi 20. januara, prenosi Tas.

U međuvremenu, u Iranu je uhapšena osoba koja je snimila obaranje ukrajinskog aviona prošle sedmice kada je poginulo 176 putnika i članova posade.

Snimak pokazao da su na avion ispaljene dvije rakete

Sudeći prema snimku, na ukrajinski avion je prvo ispaljena jedna raketa, a nakon tridesetak sekundi još jedna. Nakon što je i druga raketa pogodila metu, avion se nalazio u vazduhu još oko šezdesetak sekundi, nakon čega se zapalio i počeo da pada, prenosi Sputnjik.

Neimenovani korisnik društvenih mreža iz Irana okačio je ovaj snimak na Jutjub 14. januara. Snimak je napravljen kamerom koja je bila montirana na krovu zgrade nedaleko od sela Bidkane, u predgrađu Teherana.

Potom je Rojters, pozivajući se na iranske medije, saopštio da su pripadnici Korupsa čuvara islamske revolucije uhapsili autora ovog videa, a vlasti obećale da će sprovesti punu istragu.

BBC prenosi da se očekuje da će se uhapšena osoba suočiti sa optužbama u vezi sa nacionalnom bezbjednošću.

Iranska vojska je priznala da je nenamjerno oborila ukrajinski avion kod Teherana, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška, a predsjednik Irana Hasan Rohani je izjavio da za ovaj, kako je kazao, tragičan događaj, ne bi trebalo krivicu svaliti na jednu osobu i da su za to odgovorni i drugi.

Iran je u utorak saopštio da su uhapšene osobe koje se dovode u vezu sa obaranjen ukrajinskog aviona. Navodi se i da je i 30 osoba uhapšeno zbog "učestvovanja u ilegalnim okupljanjima".

Zarif priznaje, Rohani upozorava

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif priznao je danas da je Teheran lagao iranski narod u danima nakon obaranja ukrajinskog putničkog aviona, dok je Rohani upozorio da bi evropski vojnici na Bliskom istoku mogli da budu u opasnosti nakon što su tri evropske zemlje kritikovale Teheran zbog kršenja nuklearnog sporazuma.

Zarif je rekao da posljednjih nekoliko noći ljudi na ulicama Teherana protestuju, jer su ih zvaničnici nekoliko dana lagali. On je pohvalio iransku vojsku, jer je bila dovoljno hrabra da tako brzo preuzme odgovornost.

Dodao je da su on i predsjednik Rohani saznali da je raketa oborila avion tek u petak, dva dana nakon tragedije, zbog čega se postavlja pitanje koliko moći ima iranska civilna vlast u toj šiitskoj teokratskoj državi, navodi američka agencija, i podsjeća da je iranska Revolucionarna garda koja je oborila avion, odmah znala da je njena raketa pogodila letjelicu.

Revolucionarna garda odgovara jedino vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније