Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Tanjug/RTS, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2020. 08:25 >> 19:07
11

OBRT

Iranci greškom oborili avion, Hamnei traži istragu

Iran je objavio da je vojska te zemlje "nenamjerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, uputio je danas izraze saučešća i pozvao na istragu, nakon što je iranska vojska priznala da je greškom oborila letjelicu.

Hamnei je izrazio saučešće porodicama 176 žrtava i pozvao oružane snage da se "pozabave izvjesnim nedostacima i krivicom u bolnom incidentu".

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procijenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letjelica okrenula ka "osjetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamjerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se spriječilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je uslijedilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo vjerovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u srijedu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dvije vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

AP konstatuje da će ovo priznanje Irana najvjerovatnije izazvati negativna osjećanja javnosti prema vlastima pošto su Iranci stali uz svoje lidere nakon ubistva Sulejmanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porijekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Da je avion greškom oboren potvrdio je na Tviteru i predsjednik Irana Hasan Rohani, ukazujući da je riječ o "neoprostivoj grešci".

"Interna istraga oružanih snaga zaključila je da su nažalost ispaljene rakete, zbog ljudske greške, izazvale stravičan pad ukrajinskog aviona i smrt 176 nevinih ljudi", navodi se u Tviter objavi Rohanija.

Istim povodom oglasio se iranski šef diplomatije Džavad Zarif.

"Ovo je tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga: Ljudska greška u vreme krize izazvane američkim avanturizmom dovela je do katastrofe", napisao je Zarif. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније