Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

10. 01. 2020. 18:01   >>  18:00

POŽARI

U Australiji više od milijardu životinja stradalo

Nekoliko ogromnih požara na jugoistoku Australije spojilo se u "megapožar" koji zahvata oko 3.700 kvadratnih kilometara.

To je tri puta veća površina od bilo kog do sada poznatog požara.

Taj megapožar koji se obrušava na najgušće naseljene države Novi Južni Vels i Viktoriju, uništava gotovo 1,5 miliona hektara.

To je samo jedan od oko 135 požara u kojima je od oktobra stradalo 26 osoba i više od milijardu životinja, dok je oštećeno ili uništeno 3.000 kuća.

Australija je apelovala na skoro 250.000 ljudi da napuste svoje domove i pripremila vojnu pomoć, jer će narednih nekoliko sati biti "veoma kritični", iako je u nekim djelovima zemlje počela da pada kiša.

Odbrambeno osoblje je spremno da ode u područja zahvaćena vatrom ukoliko uslovi postanu ekstremni, poručio je premijer Australije Skot Morison.

Premijer savezne države Viktorija Danijel Endrus rekao je da čak i uz kišu u Melburnu i bolje vremenske uslove koji se predviđaju za sljedeću nedjelju, pred Australijom dosta posla kad je riječ o požarima koji su pogodili zemlju.

"Sljedećih nekloliko sati mogu biti veoma, veoma kritični", rekao je on.

Iako se očekuje da će vjetrovi prestati do subote, apelovao je na stanovništvo da budu oprezni i da napuste svoje domove, ukoliko se to od njih zatraži. Vlasti su poslale 240.000 poruka građanima Viktorije da bi trebalo da napuste svoje kuće, a stanovnicima visokorizničnih područja u Novom Južnom Velsu i Južnoj Australiji takođe je savjetovano da razmisle o odlasku.

Požari haraju Australijom od oktobra, a zahvatili su 10,3 miliona hektara, što je površina Južne Koreje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније