Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Index.hr, objavila B.B. ]

10. 01. 2020. 21:44 >> 21:44

POMOĆ AUSTRALIJI

Dikapriova fondacija donirala tri miliona, Hamilton 500.000 dolara

Ekološka organizacija Leonarda Dikaprija "Earth Alliance" pokloniće tri miliona dolara za borbu protiv požara u Australiji. I šestostruki svjetski šampion Formule 1, Luis Hamilton, obećao je 500.000 dolara pomoći Australiji zahvaćenoj poljskim požarima.

Dikaprijeva organizacija je osnovala fond da bi pomogla u "međunarodnom odgovoru na katastrofalne požare" koji bjesne u zemlji. U požarima je poginulo najmanje 25 osoba, a uništeno 2.000 domova i oko pet miliona hektara.

Očekuje se da će se požari u Australiji rasplamsati za vikend.

Na čelu fondacija "Earth Alliance" za borbu protiv klimatskih promjena i za očuvanje biodiverziteta, nalaze se glumac DiKaprio i filantropi Loren Pauel Džobs i Brajan Šet. "Earth Alliance" je osnovana prošle godine.

"Daću 500.000 dolara (450.000 eura) dobrovoljcima koji se bore da pomognu divljim životinjama, daću i vatrogasnoj službi", rekao je britanski vozač na "Tviteru", pozivajući milione svojih ljubitelja da slijede njegov primjer.

"Kida mi se srce kad vidim razaranje koje izazivaju požari", napisao je Hamilton.

Taj 35-godišnji vozač je uz svoju najavu poklona objavio videosnimak koale kojeg su od vatre spasli stanovnici.

Hamiltonov najavljeni poklon Australiji je jedan od mnogih iz svijeta sporta.

Protesti zbog požara i klimatskih promjena

U međuvremenu hiljade Australijanaca izašle su danas na ulice kako bi protestovali protiv vladine neaktivnosti po pitanju klimatskih promjena.

Konzervativna vlada premijera Skota Morisona suočava se sa sve većim pritiskom da učini više po pitanju klimatskih promjena.

Australija je prošle godine smanjila svoje obaveze prema Pariškom sporazumu o klimi.

Vlasti su u petak pozvale gotovo 250.000 ljudi na evakuaciju zbog širenja požara.

Traže odlazak premijera Morisona

Glavne ulice u Sidneju bile su blokirane dok su demonstranti uzvikivali "ScoMo has to go" ("ScoMo mora otići"), misleći na premijera Morisona, dok su drugi nosili transparente na kojima je pisalo "Ne postoji klima B" i "Spasite nas iz pakla".

Slični protesti održani su u australijskoj prijestonici Kanberi i u Melburnu, koji su ovoga mjeseca među gradovima s najzagađenijim vazduhom na svijetu.

Morison je više puta odbacio kritike da njegova vlada ne čini dovoljno po tom pitanju.

Premijer države Viktorija Daniel Endruz optužio je demonstrante da su organizirali proteste u pogrešno vrijeme, te da "zdrav razum" ukazuje da se time vežu policijske snage koje bi mogle biti upotrebljene drugdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније