Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Agencije/Blic, Objavio: I. P. ]

08. 01. 2020. 06:59 >> 10:03
6

"ODMAZDA"

Iranske rakete na američke trupe u Iraku

Iranske snage ispalile su tokom noći projektile na dvije vazduhoplovne baze u Iraku u kojima su smještene američke snage, u okviru akcije koja se može okarakterisati kao najavljena odmazda za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle nedjelje u Bagdadu, piše Gardijan.

Raketni napad na najmanje dvije vazdušne baze potvrđen je i iz Pentagona. Podataka o eventualnim žrtvama i ranjenima još nema.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da je raketni napad Irana bio "šamar u lice" SAD, ali i da "vojna akcija nije dovoljna".

Prema iranskoj državnoj televiziji, Teheran je lansirao "desetine" raketa zemlja-zemlja prema iračkoj vazduhoplovnoj bazi Ain Asad, u kojoj su smještene američke trupe.

Ej-Bi-Si navodi da su rakete ispaljene na Irbil na sjeveru Iraka, kao i vazduhoplovnu bazu Al Asad na zapadu.

Američki vojni zvaničnici rekli su novinarima da je najmanje šest raketa palo na vazdušnu bazu.

Oglasio se i američki predsjednik Donald Tramp, koji je napisao na Tviteru da je "sve je u redu”.

”Rakete su lansirane iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. U toku su procjene štete i žrtava. Za sada je sve dobro! Imamo daleko najmoćniju i najopremljeniju vojsku na svijetu! Obratiću se naciji ujutro”, napisao je Tramp.

I portparolka Bijele kuće Stefani Grišam potvrdila je da je bilo napada.

"Svjesni smo izvještaja o napadima na snage SAD u Iraku. Predsjednik je o svemu obaviješten, pažljivo se prati situacija i u toku su konsultacije sa timom za nacionalnu bezbjednost", rekla je ona.

Državni sekretar Majk Pompeo i ministar obrane Mark Esper stigli su u Bijelu kuću, javljaju američki mediji.

Povodom napada u Iraku oglasio se i Pentagon.

"Iran je 7. januara oko 17.30 po američkom vremenu lanisirao više desetina balističkih projektila protiv američkih vojnih i koalicionih snaga u Iraku. Jasno je da ove rakete dolaze iz Irana i da su pogodile najmanje dvije iračke vojne baze u kojima je smješteno američko vojno i koaliciono osoblje, u Al-Asadu i Irbilu", navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se navodi u saopštenju, baze su u stanju visoke gotovosti i preduzete su sve “odgovarajuće mjere” kako bi se zaštitile američke trupe i njihovi saveznici, a da se Pentagon bavi prvim procjenama štete izazvane napadima.

“Nedavno je kao odgovor na prijetnje Irana i njihove akcije, Ministarstvo odbrane preduzelo sve odgovarajuće mjere da zaštitimo naše osoblje i saveznike. Ove baze bile su u stanju visoke gotovosti s obzirom na pokazatelje da je iranski režim namjeravao da napadne naše snage i interese u regionu”, saopšteno je iz Pentagona.

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je napad odmazda za smrt Sulejmanija.

"Upozoravamo sve američke saveznike, koji su ustupili svoje baze za njihovu terorističku vojsku, da će svaka teritorija odakle počinju napadi na Iran biti uzeta za metu”, navodi se u saopštenju koje je prenijela iranska državna agencija IRNA, a piše BBC.

Iranska državna televizija objavila je video snimak za koji tvrdi da je balistički raketni napad na američke vojnike u dvije vojne baze u Iraku, prenosi Gardijan.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније