Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

07. 01. 2020. 13:14   >>  13:13

OVP I ZELENI SE DOGOVORILI

Austrija dobila novu vladu

Nova austrijska vlada kancelara Sebastijana Kurca, koju čine Narodna partija Austrije (OVP) i stranka Zelenih, položila je danas zakletvu i stupila na dužnost.

Tačno 100 dana od prijevremenih parlamentarnih izbora, Austrija je time dobila novu vladu od koje, kako je rekao predsjednik Aleksander van der Belen, građani imaju velika očekivanja.

Događaji od maja do danas, od korupcionaške afere "Ibica" i kasnije pada vlade, prema riječima Van der Belena, pokazali su da je demokratija u Austriji živa i da ima snagu obnove.

"Blagostanje svih mora biti u središtu i prioritet nove vlade. Ne samo ja već i građani od vas imamo velika očekivanja. Treba vraćeno povjerenje dalje produbiti. Naša demokratija i institucije se oslanjaju na povjerenje građana, a povjerenje nije nešto što se podrazumijeva, već je nešto na čemu se mora neprestano raditi", poručio je Van der Belen.

Istakao je da od nove vlade očekuje da odgovorno rade u korist zemlje i pozvao članove da ostanu u dijalogu sa svim partijama, i civilnim društvom.

Kancelar Kurc, koji je drugi put na čelu vlade, ponovo je najmlađi državnik u svijetu. Ovo je, inače, najmlađa vlada i vlada s najvećim udjelom žena, koje čine više od 53 odsto ministara.

Zanimljivo je da je i sam Van der Belen, dok je bio na čelu Zelenih, 2003. pregovarao o učešću te stranke u jednoj vladi a OVP, do koje, međutim, nije došlo.

U novoj vladi su ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg, finansija Gernot Blimel, unutrašnjih poslova Karl Nehamer, a ministarka odbrane Klaudia Taner.

Lider Zelenih Verner Kogler je vicekancelar i ministar sporta, javne uprave, umjetnosti i kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније