Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

06. 01. 2020. 17:20 >> 17:20

NAPETOST NA BLISKOM ISTOKU

Izraelska vojska se distancirala od ubistva Sulejmanija

Izraelska vojska se danas distancirala od ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom udaru u Iraku, rekavši da prati događaje.

Sulejmani, vođa elitne iranske jedince Kuds koji je rukovodio strategijom regionalne bezbjednosti ubijen je u udaru iz vazduha rano u petak na međunarodnom aerodromu u iračkom glavnom gradu, što je izazvalo porast napetosti na Bliskom istoku.

"Mi posmatramo sa strane. Potrebno je da gledamo na ubistva kao što je ovo kao dio bitke Irana i SAD oko karaktera Iraka. To je ta priča", rekao je izraelski general major Herci Halevi na konferenciji u Jerusalimu koju su organizovali mediji.

On je ocijenio da će ubistvo po svoj prilici imati posljedica po Izrael, ali da je "dobro što se desilo tako daleko".

Halevi je dodao da vojska nije identifikovala nikakav pokušaj palestinskog Islamskog džihada koji prima iransku vojnu i finansijsku pomoć da izvede napade na Izrael u odgovoru na ubistvo.

To je prvi javni komentar jednog izraelskog oficira visokog ranga operacije u kojoj je ubijen iranski general.

"Sulejmani je povrijedio američke interese i predstavljao je značajnu opasnost za Amerikance u regionu. Ubistvo će imati posljedice po nas Izraelce i moramo to pomno pratiti, ali mi nijesmo ovde glavni. Pretpostavljam da će naredne nedjelje biti vrlo interesantne", rekao je Halevi.

On je izrazio spremnost Izraela za "vrlo značajnu reakciju" ukoliko osveta Irana za ubistvo uključi operacije iranskih palestinskih saveznika poput Islamskog džihada u Gazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније