Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

03. 01. 2020. 09:29 >> 09:32
1

NOVE TENZIJE

Ubijen Sulejmani, Iran najavio "rušilačku osvetu"

U napadu u Bagdadu je pored uticajnog generala Kasima Sulejmanija ubijen i Abu Mahdi al Muhandis, zamjenik komandanta iranske paravojne grupacije Narodna mobilizacija, prenose mediji.

Kako navodi Glas Amerike (VOA), njihova smrt bi mogla da bude okidač novih tenzija, jer se očekuje da će Iran na to odgovoriti.

Republikanski senator Ben Ses iz Nebraske, koji je član senatskog Odbora za obavještajna pitanja poručio je na Tviteru da je general Solejmani ubio stotine i stotine Amerikanaca i aktivno planirao još ubistava.

Ovaj vrhovni komandant, dodao je Ses misleći na predsjednika SAD Donalda Trampa, kao i bilo koji vrhovni komandant - ima obavezu da brani Ameriku tako što će ubiti ovog gada, prenosi VOA.

Nekoliko minuta prije saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave - bez komentara.

Džo Bajden, jedan od kandididata Demokratske stranke za predsjednika Amerike i bivši potpredsjednik SAD ocijenio je da nijedan Amerikanac neće žaliti smrt Sulejmanija, ali je dodao da je predsjednik Tramp ubacio dinamit u kutiju šibica.

Smrt Sulejmanija desila se u momentu pojačanih tenzija između Vašingtona i Teherana, navodi VOA.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posljedice i da je očekuje "rušilačka osveta".

"Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma", naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru.

Ispred ambasade SAD u Bagdadu nekoliko dana su protestovali članovi proiranske paramilitarne grupe Kataib Hezbolah zbog, kako su naveli, vazdušnog napada SAD na njihova skladišta oružja u Iraku.

Poslije dva dana su se povukli sa posjeda ambasade.

Protesti su počeli poslije vazdušnih udara SAD u Iraku, čija je meta bila pro-iranska paravojna grupacija Kateib Hezbolah.

Vašington je vazdušni udar pravdao ubistvom zaposlenog u američkoj vladi, koji je ranije stradao u raketnom napadu.

Iran je negirao umiješanost u taj napad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније