Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

29. 12. 2019. 22:14 >> 22:29

U FRANCUSKOJ

Štrajk željezničara i protesti ušli u 25. dan

U Francuskoj je danas 25. dan štrajka željeznice i protesta sindikata zbog najavljene reforme penzija, dok su se vlasti i sindikati danas međusobno optuživali za stanje u zemlji.

Državni sekretar za saobraćaj Žan-Batist Džebari danas je u intervjuu za list Žurnal di dimanš (Le Journal du Dimanche) zatražio od željezničkog operatera SNCF i pariske željeznice RATP da budu "oprezni i odlučno reaguju na zastrašivanja, zlostavljanja, čak i nasilje nad onim predstavnicima željeznice koji su izabrali da nastave da rade".

Džebari je kritikovao sindikat CGT optužujući da "praktikuje sistematski opozicioni sindikalizam za svaku reformu i to blokadom i ponekad zastrašivanjem".

"CGT želi da dobije medijske poene. Francuzi nijesu glupi i svesni su politizacije radikalne ljevice u tom sindikalnom pokretu", rekao je zvaničnik.

Generalni sekretar CGT Filip Martinez sa svoje strane je optužio vladu za stvaranje haosa ocjenjujući da vlasti idu na kartu jenjavanja protesta.

"U suštini je vlada ta koja stvara haos... Postoji istinsko nezadovoljstvo. Naravno da nije lako 24 dana bez plaćanja. Teško je. Ali je ovo odraz onoga što trpimo godinama", rekao je Martinez koji je ponovo odbio predloge za promjenu reforme.

Nastavak dijalog vlasti i sindikata zakazan je za 7. januar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније