Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

25. 12. 2019. 20:10 >> 20:24

INFLACIJA OKO 55%

Hitne mjere za okončanje krize u Argentini

Argentinska Vlada lijevog centra odobrila je paket hitnih mjera koje bi trebalo da izvuku zemlju iz najgore ekonomske krize u posljednjih 18 godina.

Argentina je u recesiji koju je prije 18 mjeseci podstakao kolaps pezosa. Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci, a raspirio ju je pad vrijednosti argentinske valute, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će ekonomija ove godine pasti 3,1 odsto. Inflacija iznosi oko 55 odsto, a nezaposlenost se približava nivou do 10,5 odsto.

Stopa siromaštva nešto je iznad 40 odsto, dok je 2001. godine iznosila 57 odsto, podsjetio je novi predsjednik Alberto Fernandez, koji je preuzeo dužnost 10. decembra.

Fernandez je obećao da će podići zemlju na noge, najavivši paket kriznih mjera. Kongres je predlog odobrio u petak, a Senat u subotu.

Hitne mjere objavljene su u ponedjeljak u službenom glasilu Vlade. Fernandezov plan uključuje povećanje poreza na kupovinu deviza, izvoz poljoprivrednih proizvoda i prodaju automobila. Vlada takođe planira da poveća poreze višoj i srednjoj klasi.

Zakon predviđa i dodatna izvršna ovlašćenja na području finansija, poreza, uprave, penzija, carina, energije, zdravstva i socijalne politike. Cilj Vlade je da se vodi računa o potrebama najugroženijih sektora i da se podstakne rast, rekao je ministar za socijalnu politiku Alejandro Vanoli.

Vlada je obećala da će se boriti protiv gladi i najavila 160 USD bonusa za penzionere, te zamrzavanje cijena komunalnih usluga na šest mjeseci.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Argentini prošle godine rekordnih 57 milijardi USD kredita. Bivši predsjednik Mauricio Macri pregovarao je s MMF-om o restrukturiranju duga.

Argentina duguje ukupno 335 milijardi USD, što odgovara nešto više od 90 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

MMF je dosada isplatio zemlji 44 milijarde USD zajma, a novi predsjednik Fernandez kazao je da neće prihvatiti preostale rate. Novinare je u ponedjeljak obavijestio da delegacija MMF-a dolazi u Argentinu sljedećih dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније