Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 09. 2013. 22:22 >> 13:30

OBUSTAVITI PRODAJU ORUŽJA

Ban: Jedino rješenje za Siriju je političko

U obraćanju na 68. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je kazao da međunarodna zajednica mora pred pravdu izvesti odgovorne za hemijski napad u Siriji , prenosi agencija Anadolija.

 

On je istakao da je mir u regiji ozbiljno poljuljan zbog situacije u Siriji, dodavši da su svi bili svjedoci najgoreg hemijskog napada na civile u posljednjoj četvrtini stoljeća.

Naglasivši da međunarodna zajednica mora biti odlučna u tome da na siguran način uništi hemijsko oružje u Siriji, Ki Mun je rekao da bi takav čin bio zabrinjavajući u sadašnjoj situaciji u Siriji.

"Mnoga ubistva u Siriji vrše se konvencionalnim oružjem. Pozivam zemlje koje oružjem snabdijevaju Siriju da to prestanu. Ponavljam da Savjet bezbjednosti UN-a mora donijeti odluku u vezi sa Sirijom i pozivam sirijske vlasti da poštuju ljudska prava", rekao je on.

Ističući da se ne treba sprečavati humanitarnu pomoć koja se pruža Siriji, generalni sekretar  je rekao da se moraju zaustaviti hapšenja i pritvori koji nisu u skladu s međunarodnim zakonom, te da zatvorenike treba osloboditi.

"Pogrešna je slika o vojnoj pobjedi, jedino rješenje je političko rješenje", poručio je on.

Osvrnuvši se na pitanje Palestina-Izrael, Ki Mun je iskazao zadovoljstvo zbog ponovnih mirovnih pregovora, te za obje strane poručio da se moraju ponašati kao vođe, što je jako važno da regiju.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније