Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 09. 2013. 20:56 >> 20:56

NJUJORK, GS UN

Obama: Potrebna snažna rezolucija o Siriji

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je da se donese snažna rezolucija Savjeta bezbejdnosti UN za Siriju, ističući da se sirijski režim mora suočiti s posljedicama poslije upotrebe hemijskog oružja.

On je, u govoru pred Generalnom skupštinom UN, stao u odbranu svoje prijetnje silom protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i osudio kritičare koji optužuju SAD za nedosljednost, prenio je AFP.

"Mora biti donijeta snažna rezolucija Savjeta bezbjenosti da bi se verifikovalo da li Asadov režim ispunjava svoje obaveze. Ako to nije slučaj, mora snositi posljedice", rekao je Obama svjetskim liderima.

On je osudio i one koji sumnjaju u to da je Asad izveo hemijski napad 21. augusta.

"Te rakete su ispaljene sa teritorije koju kontroliše režim i pale su u pobunjeničku zonu", kazao je on.

"Ne vjerujem da vojna akcija, bilo da je izvedu snage spolja ili unutar Sirije, može postići trajni mir. Isto tako, ne vjerujem da bi SAD ili bilo koja nacija mogli odlučiti ko će voditi Siriju", rekao je Obama.

"Ipak, smatram da lider koji je pobio svoje građane i djecu ne može imati legitimitet da vodi raspadnutu zemlju", naveo je američki predsjednik za Asada.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun potvrdio je povratak tima za hemijsko oružje u Siriju, kako bi se dodatno ispitale tvrdnje o napadima.

On je pozvao svjetske lidere da prestanu da  raspiruju krvoproliće u Siriji i da dovedu obje strane za pregovarački sto kako bi okončali krizu u toj zemlji.

U svom godišnjem govoru o stanju u svijetu, upućenom svjetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Ban je rekao da je reagovanje na prošlomjesečnu "gnusnu upotrebu hemijskog oružja" u blizini Damaska "stvorilo diplomatski zamah i jedinstvo".

On je takođe pozvao Savjet bezbjednosti UN da usvoji snažnu rezoluciju u vezi američko-ruskog sporazuma o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, koji je postignut nedavno u Ženevi.

Ban je istovremeno pozvao da budu kažnjeni počinioci napada od prošlog mjeseca, najverovatnije pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Turski predsjednik Abdulah Gul je izrazio podršku i zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma između Amerike i Rusije u vezi sa razoružavanjem Sirije od hemijskog oružja i naglasio da bi taj sporazum trebalo da obaveže i Savjet bezbjednosti da donese konkretne poteze u pravcu rješavanja sirijske krize.

"Potpuno uništavanje hemijskog oružja u sirijskim skladištima će omogućiti lakše disanje i manje briga u Siriji i cijeloj regiji. Turska, kao susjed Sirije, ponajviše želi da se ta oružja transparentno unište", kazao je on u obraćanju na 68. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Naglasivši da priča o uništavanju hemijskog oružja u Siriji ne smije u drugi plan staviti činjenicu da je to oružje nedavno korišćeno u napadima na civile, Gul je kazao da se počinioci tog monstruoznog napada moraju izvesti pred lice pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније