Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

12. 12. 2019. 22:35 >> 22:35

NOVI ZELAND

Krenuli po žrtve erupcije vulkana uprkos opasnosti

Uprkos velikom riziku, vojska Novog Zelanda je u dva helikoptera danas stigla na jedno ostrvo da preuzme tijela osmoro turista poginulih tokom erupcije vulkana početkom ove nedjelje.

Policija je brodićima dovezla rođake poginulih blizu ostrva, radi posmrtne ceremonije.

Vlasti su prihvatile da pošalju vojnike da vrate tijela pod pritiskom porodica posljednjih dana iako je rizik da će biti ponovo biti erpucije u naredna 24 časa procijenjen na 50 do 60 odsto.

Vulkanolozi prate seizmičku aktivnost vulkana koji se dimi. I na najmanji znak da postoji rizik od erupcije, akcija osam vojnika će biti prekinuta.

Vlasti su izviđanjem iz helikoptera odmah poslije erupcije lokalizovale šest od osam tjela žrtava. Prioritet je doneti tih šest tijela, a zatim će vojnici u potragu za još dva, na šta čeka fregata "Velington" usidrena blizu ostrva.

Broj poginulih od erupcije je porastao na 16, pošto su u srijedu umrle dvije osobe. Osam ljudi se vodi kao nestalo i smatra se da su mrtvi na Vajt Ajlendu.

Policija je prvo danima bila oprezna zbog rizika za spasioce, ali je sada odlučeno da se ide u izvlačenje žrtava pošto što više prolazi vrijeme to se smanjuju šanse da će biti moguća identifikacija tijela.

Toksični gasovi i dalje izlaze iz kratera i ostrvo je prekriveno debelim slojem vulkanskog pepela.

Većina od 29 preživelih je u bolnicama s teškim opekotinama: 22 je na Novom Zelandu i sedmoro u Australiji.

Ukupno 47 turista i vodiča iz Ausralije, SAD, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Malezije i sa Novog zelanda bili su na ostrvu u vrijeme erupcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније