Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 08:57   >>  09:00

DOGOVOR PUTINA I ZELENSKOG

Potpuna obustava sukoba na istoku Ukrajine

Ruski i ukrajinski predsjednici dogovorili su u Parizu da se do kraja godine u potpunosti primijeni sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Oni su se na sastanku u okviru Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Francuska, Njemačka i Ukrajina, dogovorili da se oslobode i razmijene svi zatvorenici koji imaju veze sa sukobom, takođe do kraja 2019. godine.

Kako prenosi BBC, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski takođe su se usaglasili i da do kraja marta 2020. godine rasformiraju vojne snage u tri oblasti u Ukrajini.

Na konferenciji za novinare poslije razgovora u Jelisejskoj palati, Putin je pozdravio sastanak četvorke, navodeći da predstavlja važan korak ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini.

Putin je pozvao i na izmjene ukrajinskog Ustava da bi se Donbasu dao specijalan status. Dodao je i da je potrebno da se omogući više prolaza za civile na istoku Ukrajine i da se da amnestija ljudima koji su učestvovali u konfliktu.

Zelenski je novinarima rekao da Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke u zamjenu za postizanje mira. On je dodao da njegova zemlja mora da ima potpunu kontrolu nad svojim istočnim područjima i da na tom polju neće praviti kompromise.

Takođe je prenio da je problem izvoza ruskog gasa kroz Ukrajinu otklonjen i da će se raditi na sporazumu po tom pitanju.

Rusija i Ukrajina se i dalje ne slažu o pojedinim pitanjima, kao što su povlačenje proruskih snaga i izbori u oblastima Ukrajine, koje su pod kontrolom pobunjenika.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin razgovora zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao je da su na sastanku bile vidne razlike.

"Nijesmo došli do čudesnog rješenja, ali smo postigli napredak", rekao je Makron i dodao da sama činjenica da su se sastali u Parizu važan rezultat.

On je dodao da se nada da će novi sastanak biti organizovan u naredna četiri mjeseca. Merkel je istakla da je u Parizu pokazana dobra volja.

"Imamo mnogo posla da uradimo, ali nakon današnjeg sastanka smatram da postoji dobra volja da se riješe teška pitanja", navela je Merkel.

Ovo je prvi put da su se u okviru ovog formata susreli Putin i Zelenski.

Rojters je prenio da su razgovori u Parizu trajali devet sati.

Britanska agencija primjećuje da je govor tijela Putina i Zelenskog bio "hladan" i da se oni javno nijesu rukovali, kao i da su izbjegavali kontakt očima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније