Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: M.M ]

09. 12. 2019. 10:24   >>  10:24 1

SASTANAK U PARIZU

Danas o načinu rješavanja ukrajinske krize

U Parizu bi danas trebalo da bude održan sastanak o načinima rješavanja ukrajinske krize.

Tom sastanku, pored predsjednika Ukrajine i Rusije, Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, prisustvovaće njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Zelenski je suočen sa velikim testom na samitu sa Putinom u Parizu, kada će sprovesti predizborno obećanje da će pregovarati o prekidu rata na jugoistoku Ukrajine, uprkos glasnom protivljenju kod kuće, navodi Gardijan.

Zelenski i njegov ruski kolega sastaće se danas u Jelisejskoj palati, zajedno sa evropskim liderima, na njihovim prvim razgovorima licem u lice od kada je ukrajinski predsjednik, bivši komičar, u maju stupio na dužnost.

Sastanak, na kojem će posredovati čelnici Francuske i Njemačke, ima za cilj da oživi napore za rješavanje petogodišnjeg sukoba Kijeva sa proruskim snagama, koje od 2014. godine drže djelove teritorije jugoistočne Ukrajine. U konfliktu je poginulo više od 13 hiljada ljudi, mnogi su raseljeni.

Šefovi dvije države nijesu se sastali od 2016. godine, kada je sa Putinom razgovarao tadašnji predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Zelenski, koji je u aprilu ubjedljivo pobijedio na izborima, obećao je Ukrajincima da neće podilaziti Putinu kada se njih dvojica sretnu, ali ponovio je da su direktni pregovori sa Moskvom jedini način da se rat okonča.

U središtu razgovora su detalji Minskog sporazuma, mirovnog plana sa 13 tačaka iz 2015. godine, koji predviđa povratak granice s Rusijom pod ukrajinsku kontrolu, održavanje izbora u separatističkim regionima i razoružavanje i evakuaciju ruskih snaga na jugoistoku Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније