Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

08. 12. 2019. 19:43   >>  19:43

ANKETE PRED IZBORE U BRITANIJI

Džonsonova stranka vodi, ali nije sigurno da će imati većinu

Konzervativna stranka premijera Borisa Džonsona prema istraživanjima javnog mnjenja vodi uoči izbora 12. decembra, ali dok se prije nekoliko sedmica činilo da će torijevci imati glatku većinu nakon izbora, neke od anketa sada sugerišu da bi izbori mogli biti tijesni.

Četiri ankete objavljene juče daju torijevcima između 8 i 15 odsto bodova više od Korbinovih laburista, uoči parlamentarnih izbora 12. decembra.

Prema za konzervativce najnepovoljnijem istraživanju, Džonson ne može računati na većinu u parlamentu potrebnu kako bi sproveo Bregzit, posebno ako birači ne budu glasali za stranke za koje uobičajeno glasaju, nego umjesto toga na glasačkim listićima odaberu kandidate zavisno do toga podržavaju li izlazak Britanije iz EU-a ili mu se protive.

Ujedinjeno Kraljevstvo podijeljeno je na 750 izbornih jedinica, a relativni pobjednik u izbornoj jedinici postaje zastupnik u Donjem domu parlamenta.

Stranka Bregzit Najdžela Faradžea neće istaknuti svoje kandidate u izbornim jedinicama u kojima su torijevci pobijedili na prošlim izborima, dok su Liberalno-demokratska stranka, velški nacionalisti i Zelena stranka postigli dogovor da će u određenim izbornim jedinicama biti samo jedan kandidat iz tri stranke s najvećim šansama.

Međutim, u taj dogovor nijesu uključeni Škotska nacionalna stranka (SNP) i glavna opozicijska Laburistička stranka, što zbog britanskog izbornog sistema slabi tabor koji se protivi Bregzitu.

Kompanija za istraživanje javnog mnjenja "Savanta ComRes" objavila je da se Džonsonova prednost istopila s 10 na osam procentnih bodova ispred laburista, u poređenju sa prethodnom anketom objavljenoj u srijedu.

Šef odjeljenja za politiku te kompanije Kris Hopkins kaže da će posljednji dani kampanje biti ključni.

"Razlike su nevjerovatno tijesne", rekao je.

"Konzervativna prednost nad laburistima koja bi se istopila ili povećala za jedan ili dva postotna boda mogla bi odrediti hoće li konzervativci imati značajnu većinu ili niko u parlamentu neće imati većinu", dodao je.

Laburisti se zalažu za drugi referendum, na kojemu bi građani mogli izabrati novi sporazum o Bregzitu, koji bi ispregovarao njihov vođa Džeremi Korbin, ili ostanak u Europskoj uniji.

Korbin, dugogodišnji euroskeptik, pod pritiskom biračke baze laburista morao je revidirati svoje stavove, iako u debatama nije odgovorio na pitanje za koju bi opciju on glasao na tom referendumu.

Ankete su bile izrazito neprecizne na prošlim izborima 2017, kada su podcijenile laburiste, najavljujući uvjerljivu pobjedu Terese Mej, koja je raspisala izbore u nadi da će podebljati većinu u parlamentu, ali je nakon izbora izgubila većinu i zavisila o podršci sjevernoirskih unionista.

Ankete takođe nijesu predvidjele da će na referendumu 2016. Britanci izglasati Bregzit.

Jedino je anketa YouGova ispravno prognozirala rezultate izbora 2017, koristeći više nivoa regresijski i poststratifikacijski model (MRP).

YouGov je tada ispravno prognozirao rezultate u 93 odsto izbornih jedinica.

"Sunday Times" prenosi kako istraživanje "Datapraxisa", u kojem je korišten model MRP, a putem interneta sakupljeno je 500.000 odgovora, predviđa da će Džonson imati 38 zastupnika više od potrebne većine, što je deset manje od procjene prije dvije sedmice.

"Nikada do sada nijesmo vidjeli toliko neodlučnih birača toliko kasno u kampanji", rekao je direktor "Datapraxisa" Pol Hilder i dodao kako se u 80-90 izbornih jedinica za sada ne može sigurno odrediti ko će pobijediti, zbog čega i on predviđa da je moguć parlament bez većine, ali i uvjerljiva pobjeda konzervativaca.

YouGov, koji je prošlog mjeseca predvidio uvjerljivu konzervativnu većinu, objaviće svoje novo istraživanje u utorak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније