Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

08. 12. 2019. 16:15 >> 16:15

SASTANAK U PARIZU

Putin i Zelenski počinju pregovore

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastaju se sjutra u Parizu pod francusko-njemačkim pokroviteljstvom, kako bi ponovno pokrenuli mirovne pregovore o istočnoj Ukrajini, gdje se vodi jedini aktivni oružani sukob u Evropi.

Nakon tri godine paralize pregovora na najvišem nivou, Putin će se prvi put rukovati sa Zelenskim, bivšim glumcem koji je na vlast došao u maju.

Niko ne očekuje pomak odmah, sam nastavak pregovora promatra se s optimizmom, s obzirom na to koliko se francuski predsjednik Emanuel Makron, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, borio za sprovođenje mirovnih sporazuma iz Minska sklopljenih prije oko pet godina.

To će biti i prilika da Pariz procijeni kakve izglede imaju Makronove ambicije da ponovno oživi rusko-evropske odnose, gotovo paralizirane od ruske aneksije Krima 2014, nakon čega je uslijedio sukob na istoku Ukrajine.

"Iskreno, ne znam hoće li biti uspješan, ali prvi uspjeh je da se taj sastanak uopšte održava", ocijenio je Zelenski.

Rat između Kijeva i proruskih separatista odnio je u više od pet godina više od 13.000 života. Zapad i Ukrajina optužuju Moskvu da finansira i naoružava pobunjenike, što Rusija poriče, tvrdeći da ima političko-humanitarnu ulogu i da želi zaštititi mjesno stanovništvo.

Putin i prethodni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bili u lošim odnosima, a od dolaska Zelenskog osjeća se popuštanje, ocjenjuju analitičari.

Razmijenjeno je 70 zatvorenika, među kojima i simbolički važne osobe, a vraćeni su ukrajinski ratni brodovi koje je Rusija zaplijenila.

Putin je za svojeg kolegu kazao da je "iskren" i "simpatičan".

Zelenski želi da se pregovori fokusiraju na tri tačke: novu razmjenu zatvorenika, sprovođenje trajnog prekida vatre i rasformiranje svih oružanih grupa koje se "ilegalno" nalaze na ukrajinskom teritoriju, uključujući proruske separatiste i njihove ruske pokrovitelje.

Putin je oprezniji kada je riječ o njegovim namjerama, ali Moskva je kao prioritete odredila napredak u pitanju autonomije i održavanje izbora u regijama Donjecku i Lugansku.

Druga tema koja bi mogla biti dotaknuta pitanje je tranzita ruskog plina preko Ukrajine prema Evropi kako bi se izbjegao prekid u snabdijevanju za Novu godinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније