Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

07. 12. 2019. 18:57   >>  18:57

FON DER LAJEN U ETIOPIJI

Migracije najbitnija tema sa afričkim vođama

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je počela u Etiopiji svoju prvu posetu van EU od preuzimanja dužnosti, tokom koje će govoriti o pitanju migracija i podršci afričkim bezbjednosnim operacijama.

Bivša njemačka ministarka odbrane koja je preuzela dužnost šefice Evropske komisije 1. decembra, jutros je stigla u Adis Abebu i odmah otišla u sjedište Afričke unije da razgovara sa predsjednikom tog tijela Musom Fakijem Mahamatom.

Ona zatim treba da se sastane sa etiopskim premijerom Abijom Ahmedom, ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, koja će mu biti uručena u Oslu u utorak. Dvoje vođa treba da razgovaraju o podršci koju EU može da pruži Etiopiji, koja se sprema za opšte izbore u maju 2020.

EU je glavni trgovinski partner Afrike i njegov prvi izvor investicija i pomoći za razvoj. Posljednjih godina, međutim, dva bloka imaju teškoće u ograničenju broja afričkih migranata koji su krenuli ka Evropi opasnim morskim putevima. Evropski i afričke vođe odlučni su da nađu rješenje za duboke uzroke imigracije kao što je siromaštvo.

EU takođe stalno podržava mirovne i bezbjednosne operacije koje pokreće Afrička unija.

Mehanizam za podršku miru u Africi uspostavljen 2004. omogućuje izdvajanje 2,7 milijardi eura za mirovne i bezbjednosne operacije na kontinentu, za 14 intervencija pod afričkim mandatom u 18 zemalja.

Evropa je, ipak, dala k znanju da želi da prestane sa plaćanjem plata afričkim vojnicima na nekim mjestima kao što je Somalija, gdje je EU glavni finansijski partner snagama Afričke unije.

Poslije sastanka sa šefom Afričke unije Fakijem Mahamatom i premijerom Abijem, predsjednica EK treba da se sastane sa etiopskom predsjednicom Sahle-Vorke Zevde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније