Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

05. 12. 2019. 09:58 >> 10:05
1

U FRANCUSKOJ

Milioni radnika najavili štrajk zbog izmjena penzionog sistema

Francuska se priprema za masovni štrajk kojem će se priključiti milioni radnika u znak protesta protiv planova za penzije i njihovo smanjenje, piše BBC.

U opštem štrajku učestvovaće radnici u školstvu i saobraćaju, advokati, medicinsko osoblje, zaposlenici na aerodromima i drugi, a kako navodi BBC, to će biti najmasovniji štrajk proteklih godina u Francuskoj.

Očekuje se da će štrajk početi danas, a neki čelnici sindikata upozoravaju da će štrajkovati dok predsjednik Emanuel Makron ne odustane od svojih najava promjene penzijskog sistema.

Prema jednoj anketi, javna podrška štrajku iznosi 69 odsto, a ona je najjača među mladim ljudima u dobi 18-34 godine.

Makronova administracija nada se da će izbjeći ponavljanje opšeg štrajka zbog panzijske reforme iz 1995. koji je tri sedmice narušio vazdušni saobraćaj i dobio masovnu javnu podršku, prisilivši vladu na promjene.

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner rekao je uoči početka štrajka kako očekuje gotovo 250 protestnih skupova širom zemlje, za koje kaže da bi mogli postati nasilni.

"Tražio sam da, bude li nereda ili nasilja, hapšenja budu odmah na licu mjesta", rekao je on.

Veći broj pripadnika Žutih prsluka rekao je da planira da se priključi protestima.

Samo deset odsto međugradskih vozova i vozova velikih brzina voziće, a neke regionalne linije neće voziti uopšte. U Parizu, operater podzemne željeznice RATP upozorio je putnike da očekuje ozbiljne poremećaje saobraćaja tokom dana. Od 16 linija metroa u gradu voziće ih samo pet.

Kontrolori leta takođe idu u štrajk, te će 30 odsto domaćih letova Air Francea biti otkazano, dok je EasyJet otkazao više od 200 letova.

U štrajku će učestvovati i bolničko osoblje, advokati i policajci, poštari i radnici čistoće.

Ministar zdravstva rekao je da se zasad ne zna koliko teško će biti pogođene bolnice, ali u toku su pripreme za rad u uslovima štrajka.

U štrajku će biti i osnovne i srednje škole, očekuje se da 60 odsto nastavnika bude u štrajku, ali škole bi trebale ostati otvorene.

Francuska trenutno ima sistem od desetak različitih penzionih šema koje Makron želi ujediniti.

Prema novom planu bi se radnici nagrađivali za svaki radni dan, čime bi zaradili bodove koji bi se kasnije pretvarali u penzione benefite.

Službeno doba za odlazak u penziju u Francuskoj podignuta je tokom posljednjih deset godina sa 60 na 62 godine, ali i dalje je jedna od najnižih u zemljama OECD-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније