Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 12. 2019. 22:57   >>  22:56 1

NAJAVLJEN ZA SJUTRA

Francuska se priprema za veliki saobraćajni štrajk

Francuska se sprema za sjutrašnje masovne štrajkove širom zemlje i proteste protiv planova predsjednika Emanuela Makrona da revidira penzioni sistem, turisti otkazuju planove putovanja, a u Parizu se raspoređuje na hiljade policajaca.

Štrajkom će najteže biti pogođen sektor saobraćaja, otkazuju se letovi, vozovi i autobusi i najveći dio pariske metro mreže neće raditi.

Zaposleni u nacionalnoj željeznici SNCF planiraju da prekinu rad večeras u 19 sati, dok će druge usluge biti zaustavljene od sjutra ujutro na neodređeno vrijeme.

U Parizu, gdje radnički sindikati za sjutra planiraju veliki marš, policija upozorava na moguće nasilje i štete i naredila je svim firmama, kafeima i restoranima duž rute da ostanu zatvoreni. Vlasti su takođe izdale zabranu protesta na aveniji Šanzelize, oko predsjedničke palate, parlamenta i katedrale Notr Dam.

Šef pariske policije Didije Lalman rekao je da će 6.000 policajaca biti raspoređeno oko grada, strahujući da bi grupe demonstranata iz pokreta Žuti prsluci i ekstremistički izgrednici mogli da se pridruže protestima.

Uprava Ajfelovog tornja upozorava turiste da odgode posjetu tom spomeniku jer bi štrajk mogao sjutra da poremeti pristup. Muzej Luvr saopštio je da bi mogao da kasni sa otvaranjem i da bi neke prostorije mogle da budu zatvorene.

Hoteli u Parizu javljaju da su dobili brojna otkazivanja uoči štrajka.

Željeznica SNCF očekuje da će devet od deset brzih vozova biti otkazano. Međunarodni vozovi će takođe biti pogođeni. Nema karata za vozove Eurostar preko Lamanša do utorka.

Kompanija Er Frans saopštila je da će oko 30 odsto domaćih letova biti otkazano.

Vlada je saopštila da će 55 odsto nastavnika biti u štrajku, a biće pogođene i bolnice.

Radnici su bijesni zbog Makronovog plana da pojednostavi 42 penziona sistema u zemlji, strahujući da će to značiti da će morati da rade duže i da zarade manje kada odu u penziju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније