Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Index.hr, agencije ]

04. 12. 2019. 18:44 >> 22:07
4

TRAMP OTKAZAO PRESS

"Trudo je dvoličan, izgledao mi kao fin momak"

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je danas za premijera Kanade Džastina Trudoa da je dvoličan, iako se, kaže, činilo da je "fin momak". Tramp je najavio i da neće prisustvovati konferenciji za novinare na kraju NATO samita u Londonu.

Tramp je to izjavio u Londonu, gdje se održava samit članica NATO-a, a nakon što su ga novinari zamolili da prokomentariše navode da su ga Trudo, francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson ogovarali, prenosi Rojters.

"On je dvoličan. Izgledao mi je kao fin momak, ali iskreno da vam kažem, kada sam ga prozvao zbog činjenice da ne izdvaja dva odsto za odbranu, vidim da nije bio srećan zbog toga. On ne daje dva odsto, a trebalo bi. Kanada ima novac", rekao je Tramp.

Tramp otkazao konferenciju za novinare na kraju samita

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da otkazuje konferenciju za novinare predviđenu na kraju NATO samita koji se danas održava kod Londona i najavio da će se ranije vratiti u Vašinton.

On je rekao da će se sastati sa još nekoliko vođa na margini samita i da je dovoljno govorio novinarima juče i danas.

Da je održao konferenciju za novinare vjerovatno bi odgovarao na pitanja u isto vrijeme kada Pravosudni odbor donjeg doma američkog Kongresa održava svoje prvo saslušanje u Vašingtonu u okviru istrage o njegovom opozivu, prenosi agencija AP.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa istražuju da li je Tramp zloupotrijebio vlast kao predsjednik pozivajući stranog vođu da otvori istragu o jednom od svojih političkih rivala.

Džonson: Kompletna glupost; Trudo: Nijesmo se tome smijali

Britanski premijer Boris Džonson ignorisao je novinarsko pitanje o video-snimku o ponašanju američkog predsjednika Donalda Trampa.

U njihovom društvu u Bakingemskoj palati su bili i holandski premijer Mark Rute i britanska princeza Ana, a čuje se kako Trudo povodom Trampove duge konferencije za novinare kaže: "Upravo ste gledali kako ispadaju vilice njegovom timu".

"Zaista ne znam o čemu se tu radi. To je kompletna glupost i ne znam odakle je došla", rekao je Džonson, upitan za komentar takvih navoda, a prenijela je AP.

Novinari su i Trudoa pitali da prokomentariše video-snimak, na šta je on rekao da ima dobre odnose s Trampom, prenosi BBC.

Trudo je objasnio da se oni nijesu smijali konferenciji za novinare koju je Tramp održao u utorak, već lokaciji na kojoj će se održati sljedeći samit G7 Kemp Dejvidu, koji je službeno odmaralište američkog predsjednika.

"Imam veoma dobre odnose sa Trampom", rekao je Trudo.

Makron, Džonson i Trudo snimljeni kako ismijavaju Trampa

Novi snimak koji je procurio u javnost pokazuje kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica ogovaraju i ismijavaju Donalda Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa.

Na njemu se mogu videti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

Dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

"A zbog toga si kasnio?" pita Džonson Makrona. Makronov odgovor ne može da se čuje na snimku, ali na to nastavlja Trudo: "Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta."

"O da, da, najavio je...", kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom, koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO-u kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", što je Tramp nazvao "uvredljivim".

Ono što Makron potom kaže opet ne može da se razumij na snimku jer je bio okrenut leđima.

"Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku)", kaže u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeći govoreći o Trampu.

Kao i za prethodni samit NATO-a, Tramp nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Razgovor evropskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zasigurno neće poboljšati atmosferu danas kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojem su odnosi zategnuti, prije svega, zbog turske vojne operacije u Siriji, zaključuje Indeks.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније