Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 12. 2019. 22:20 >> 22:17
1

"OPASNOST OD CENZURE"

Putin potpisao zakon o stranim agentima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta "stranim agentima", a koji su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Zakon je krajem novembra usvojen u parlamentu i na snagu stupa odmah.

Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao "strane agente" pojedince rade za medije klasifikovane kao "strani agenti".

Devet nevladinih organizacija, među kojima Amnesti internešnel i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.

U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i prijetnju slobodi izražavanja.

"To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova", navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog mjeseca.

Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju "političku aktivnost" označe kao "strane agente". To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.

Taj zakon pod prijetnjom velikih kazni i zabrane rada traže od "stranih agenata" stroge administrativne mjere kao i pominjanje statusa "stranog agenta" u svim izdanjima ili izvještajima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније