Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 12. 2019. 11:14   >>  11:24 1

MADRID

I Greta učestvuje na konferenciji o klimi

U Madridu danas počinje dvonedjeljna konferencija UN-a o klimi gdje će učesnici nastojati da odgovore na sve glasnije pozive da se odmah i radikalno nešto uradi.

Alarmantni izvještaji naučnika, građanska neposlušnost, protesti mladih širom svijeta, već godinu dana su zemlje potpisnice Pariskog sporazuma na meti pritisaka bez presedana da nešto preduzmu. Moto konferencije je Vreme za akciju (#TimeforAction).

"Ne možemo više odlagati akciju za zaštitu klime", rekla je španska ministarka za ekologiju Teresa Ribera, čija zemlja je domaćin ove 25. UN konferencije o klimi (COP25). Konferencija je trebalo da se održi u Čileu, ali je ta zemlja otkazala zbog nemira i Španija je prihvatila da bude domaćin.

Ista poruka da se više ne smije odlagati akcija neumorno je upućivana iz UN uoči sastanka.

"Tačka bez povratka nije više daleko na horizontu ona je na vidiku i približava se velikom brzinom", rekao je juče generalni sekretar UN Antonio Gutereš i naglasio da su obaveze preuzete za borbu protiv klimatskog zagrijavanja "potpuno nedovoljne". On je rekao da i dalje nedostaje političke volje da se nešto uradi.

Nekoliko dana prije skupa Program UN za životnu sredinu zadao je udarac nadama da će biti postignut cilj Pariskom sporazuma da se ograniči zagrijavanje na 1,5 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru. Za to je potrebno smanjiti emisije ugljen dioksida za 7,6 odsto godišnje svake godine do 2030, a nema nikakvih naznaka da ti nivoi počinju da se smanjuju.

Svijet je već topliji za oko jedan stepen Celzijusa, što dovodi do sve većeg broja klimatskih katastrofa, i svaki dodatni stepen će povećati obim tih poremećaja.

Sadašnjim tempom temperatura bi mogla da poraste za četiri ili pet stepeni Celzijusa do kraja vijeka. Čak i ako zemlje poštuju do sada preuzete obaveze, rast temperature bi mogao da pređe tri strepena Celziusa.

SAD su potvrdile da će se iduće godine povuči iz Pariskog sporazuma o klimi, mada je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelozi rekla da je američki narod angažovan za borbu protiv klimatskih promjena. Ona bi trebalo da bude danas u Madridu na početku skupa.

Oči su uprte u EU i novo rukovodstvo koje će biti prisutno danas kao i oko 40 država i vlada, od kojih oko 15 iz EU. Srbiju predstavlja ministar životne sredine Goran Trivan.

Sami traje dvije nedjelje do 13. decembra, a delegati će pokušati da riješe sporna pitanja sa prošlogodišnjeg samita u Katovicama u Poljskoj.

Među spornim pitanjima je i način formiranja sistema funkconalnog međunarodnog trgovanja emisijama štetnih gasova i odštete siromašnijim državama za gubitke i štetu nanijetu klimatskim promjenam, prenosi Radio slobodna Evropa.

Učesnici konferencije suočavaju se i sa pritiskom globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena na čelu sa švedskom tinejdžerkom Gretom Tunberg. Ona takođe dolazi na skup, a putuje brodom i najavila je da očekuje da će do utorka stići do Portugalije.

Za sada je samo 68 zemalja obavezalo da će opovećati svoje planove za smanjenje emisije ugljen dioksida u 2020. godini, prije naredne konferencije UN o klimi u Glazgovu. Ali one, prema ekspertima, predstavljaju samo osam odsto svjetske emisje tog gasa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније