Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

02. 12. 2019. 09:43   >>  09:41

ODLUKA VLADE JAPANA

Uklanjanje otpada iz Fukušime 2021.

Vlada Japana predstavila je danas revidirani plan za uklanjanje rastopljenog otpada od nuklearnog goriva iz nuklearne elektrane Fukušima Daići, čija će realizacija početi 2021. godine.

Kako se navodi, to je proces za koji se navodi da je najveća prepreka u čišćenju devastiranog objekta, prenosi Kjodo.

Nuklearna elektrana Fukušima pretrpjela je znatna oštećenja u zemljotresu i cunamiju koji je pogodio Japan 2011. godine, a tada su se istopila tri reaktora.

Prema srednjoročnom i dugoročnom planu koje je objavila vlada, radovi na uklanjanju otpada trebalo bi da počnu u reaktoru broj dva, a u njemu se navodi da bi do 2031. godine trebalo da se dovrši uklanjanje 4.741 šipki za gorivo koje su ostale unutar bazena.

"Dok se sve više ljudi vraća i obnavlja život u oblastima oko postrojenja u Daići, mi ćemo preduzeti mjere zasnovane na principu uravnoteženja obnove i razgradnje", izjavio je ministar industrije Hiroši Kadžijama.

Reaktor broj 2 bio je u funkciji kada je počela kriza, a izvjesna količina goriva se rastopila kroz posudu pod pritiskom reaktora koji drži gorivo i sakupljalo se na dnu spoljne primarne posude.

Ipak, zgrada gdje je bio reaktor broj 2, nije pretrpjela eksploziju vodonika i procijenjeno je da je nivo zračenja niži od ostalih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније