Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 12. 2019. 20:37 >> 20:37

U MEKSIČKOM VILA UNIONU

Narko kartel napao i gradsku skupštinu

Meksička policija ubila je u nedjelju još sedam pripadnika narko-kartela čime je broj mrtvih u sukobima ovoga vikenda porastao na 21, što je dodatno raspirilo tenzije između Meksika i SAD-a nakon što je američki predsjednik Donald Tramp najavio da će kartele proglasiti terorističkim organizacijama.

Vlasti sjeverne meksičke države Koahuile izvijestile su da su lokalne snage sigurnosti u gradiću blizu granice sa SAD-om ubile sedam naoružanih pripadnika kartela, nakon što je prethodno 14 ljudi poginulo u obračunima kad je konvoj naoružanih kamiona upao u Vila Union i napao gradsku skupštinu.

U pucnjavi su poginula četiri pripadnika policijskih snaga, a šest je ranjeno. Na video snimkama pucnjave, koji su objavljeni na društvenim medijima, vide se zapaljena vozila i izrešetana fasada gradske skupštine.

Tramp je protekle sedmice rekao da namjerava meksičke kartele proglasiti terorističkim grupama, kako bi im mogao nametnuti sankcije. Iako to SAD-u ne daje ovlašćenja za vojne operacije u Meksiku, mnogi se Meksikanci boje da bi Amerikanci to mogli iskoristiti kao izgovor za jednostranu intervenciju.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador reagovao je na Trampovu izjavu, poručivši kako je njegova vlada posvećena borbi protiv organiziranog kriminala, te da neće dopustiti oružanu inostranu intervenciju stotinu godina nakon zadnjeg osvajačkog pohoda na njegovu zemlju.

Obračun u Vili Union dodatno je oneraspoložio meksičku javnost nakon niza nedavnih sigurnosnih propusta zbog kojih se postavlja sve više pitanja o politici Lopeza Obradora.

Kritika u zemlji i inostranstvuu usredsređena je na masakr koji su 4. novembra napravili pripadnici kartela, ubivši devetero žena i djece američko-meksičkog podrijekla iz mormonskih zajednica na sjeveru Meksika, te na odluku vojske da pusti sina narko-lorda Žaokima "El Čapo" Guzmana, kao odgovor na prijetnje njegove bande u gradu Kuliakanu.

Kritičari optužuju Lopeza Obradora da previše popušta narko-kartelima, no on je u odgovoru branio postupak vojske u Kuliakanu rekavši da je puštanjem Ovidija Guzmana spriječeno nepotrebno krvoproliće.

Protestni pohod ujedinio je opozicione političare s ožalošćenim članovima obitelji LeBaron koji su izgubili svoje najmilije u pokolju žena i djece u državi Sonori.

"Nismo protiv predsjednika, nego protiv dosadašnje sigurnosne politike, jer ona nije djelotvorna", rekao je rođak žrtava Julian LeBaron.

Iako je došlo do pada podrške njegovoj vladi, najnovije ankete javnog mnijenja pokazuju da je Lopez Obrigador i dalje popularan, a istraživanje koje je objavio nedeljnik "El Financiero" pokazuje da ga podržava 68 odsto ispitanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније