Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 11. 2019. 22:40 >> 22:42

POSJETA JAPANU

Papa zabrinut zbog nuklearne energije

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je danas, poslije razgovora sa žrtvama nuklearne katastrofe u Japanu, zabrinutost zbog nuklearne energije, rekavši da razvoj budućih izvora energije mora da uzme u obzir zaštitu životne sredine.

Papa Franjo nije otvoreno podržao zabranu nuklearne energije tokom emocionalnog susreta sa žrtvama katastrofe iz 2011. godine, ali je podsjetio da su se japanski katolički biskupi založili za ukidanje nuklearnih elektrana poslije te havarije u kojoj su se istopila tri reaktora u elektrani Fukušima, usljed cunamija izazvanog zemljotresom.

Zbog te katastrofe iz 2011. godine raseljeno je 160.000 ljudi, a gotovo devet godina kasnije više od 40.000 njih još ne može da se vrati kućama.

"Važne odluke moraju da budu donijete u vezi s korišćenjem prirodnih resursa, i naročito budućih energetskih izvora", kazao je Franjo.

Papa je juče, prvog dana posjete Japanu, posjetio gradove Nagasaki i Hirošimu, na koje su SAD bacile atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata, gdje je od svjetskih lidera zatražio da se odreknu nuklearnog oružja, ocjenivši da je i korišćenje i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno.

Vlada japanskog premijera Šinza Abea danas je odgovorila na Franjovu poruku, navodeći da Tokio teži svijetu bez nuklearnog naoružanja, ali da i dalje zavisi od američkog nuklearnog odvraćanja zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније