Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 11:06 >> 11:05
1

SAMOA

Epidemija malih boginja se pogoršava, umrlo 24 djece

Vlasti pacifičkog ostrva Samoe saopštile su da se epidemija malih boginja pogoršava i da je zbog te bolesti umrlo 24 djece i jedna odrasla osoba.

U video obraćanju generalni direktor za zdravstvo Leausa Take Naseri rekao je da Samoa ima veliki problem i da je došlo do 140 novih slučajeva osoba zaraženih virusom, čime je broj oboljelih porastao na 2.200.

Prema njegovim riječima, oko 20 djece je u kritičnom stanju i ona se nalaze na intenzivnoj njezi u bolnici.

Prije devet dana Samoa je proglasila vanredno stanje, zbog čega su zatvorene škole, djeci je zabranjeno da se okupljaju i naređena je obavezna vakcinacija.

Kako se navodi, timovi zdravstvenih radnika putuju zemljom i vakcinišu ljude. Prema podacima vlade, prosječna starost umrlih je 13 mjeseci, odnosno umrlo je 24 djece mlađe od pet godina, od kojih je 11 njih bilo mlađe od 12 mjeseci. Umrla je i jedna osoba stara oko 30 godina.

U bolnicama se trenutno nalazi 183 osoba oboljelih od malih boginja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, broj vakcinisane djece na Samoi je prošle godine pao na ispod 30 odsto.

Epidemija malih boginja izbila je i na Tongi, Fidžiju i Novom Zelandu, ali je mnogo manjih razmjera nego na Samoi.

Američka Samoa, koja je proglasila vanredno zdravtveno stanje, zahtijeva od putnika sa Samoe i Tonge da prilikom dolaska dokažu da su vakcinisani ili imuni na male boginje, prije nego što im se dozvoli da kroče na američku teritoriju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније