Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 11. 2019. 18:43 >> 18:44

ZAVRŠENO GLASANJE

Masovna izlaznost na izborima u Hong Kongu

Birači u Hong Kongu danas su masovno izašli na lokalne izbore koji se smatraju barometrom podrške prodemokratskim protestima koji u toj autonomnoj kineskoj teritoriji traju gotovo šest mjeseci.

Glasanje je završeno u 22.30 po lokalnom vremenu (15.30 po centralnoevropskom), izborna komisija za sada nije saopštila ukupnu izlaznost, ali je sat vremena prije zatvaranja birališta navela da je glasalo 69 odsto od 4,1 milion registrovanih birača.

To znatno prevazilazi izlaznost na istim izborima održanim prije četiri godine, kada je izlaznost bila 47 odsto.

Izbori su protekli mirno, a gotovo niko od birača nije imao obilježja demonstranata - crnu odjeću ili maske za lice.

Rezultati izbora na kojima su birana 452 člana 18 okružnih veća očekuju se u ponedjeljak ujutru po lokalnom vremenu.

Izbori imaju simbolički značaj u gradu polarizovanom dugotrajnim protestima.

Dobar rezultat opozicije pokazao bi da javnost i dalje podržava demonstrante, iako na protestima ima sve više nasilja.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam izjavila je danas poslije glasanja da su nemiri otežali organizovanje izbora, i da se nada da stabilnosti i mira neće biti samo danas nego i ubuduće i da će glasanje pokazati da niko ne želi da u Hong Kongu ponovo bude haos.

Protesti u Hong Kongu traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu i u početku su bili mirni.

Demonstracije na kojima je vremenom sve češće dolazilo do sukoba s policijom, izrodile su protestni pokret protiv vlade Hong Konga i Pekinga i prerasle su u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hong Kongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније