Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

22. 11. 2019. 09:43 >> 09:41

OŠTRA KRITIKOVANJA

Netanjahuovi rivali odbacili tvrdnju o državnom udaru

Lideri izraelskog saveza partija centra Plavo i bijelo oštro su kritikovali premijera Izraela Benjamina Netanjahua što je tvrdio da postoji pokušaj da se nelegalno svrgne s vlasti i pozvali ga da se povuče zbog optužnice za mito i prevaru.

"Nema državnog udara u Izraelu, već onih koji su se barikadirali na vlasti", rekao je Beni Ganc, glavni Netanjahuov rival na izborima u septembru, nakon što je sinoć Netanjahu u obraćanju preko televizije optužio policiju i državne tužioce  za "pokušaj udara" protiv njega.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit u četvrtak je zvanično optužio Netanjahua u nizu korupcionaških skandala, navodi AP.

To je prvi put u istoriji Izraela da se premijer na vlasti suočava sa krivičnim optužnicama i Netanjahu tvrdi da će ostati na vlasti dok se bori protiv njih.

Ganc je, međutim, ocenio da Netanjahuov govor "jasno pokazuje da mora da se povuče sa svoje pozicije i da se usredsredi na optužbe protiv sebe".

"On je itekako svjestan da ozbiljni i složeni izazovi sa kojima se suočena držva Izrael, kako u odnosu na bezbjednost tako i u društvenoj i ekonomskoj areni, zahtjevaju premijera koji je sposoban da uloži svoje puno vrijeme, energiju i pažnju", rekao je Ganc samo dan nakon što je okončao pokušaj da obrazuje vladajuću koaliciju zbog čega je nastavljen politički zastoj u Izraelu pred moguće treće izbore za manje od godinu dana.

Jair Lapid, čovek broj dva u savezu Plavo i bijelo je Netanjahuov govor označio bezumnim.

U emotivnom govoru odmah nakon objave optužnice Netanjahu je odbacio slučajeve protiv sebe , zahtjevajući  da se otvori istraga policije i tužilaštva.

"Ja duboko poštujem pravosudni sistem u Izraelu. Ali je potrebno biti slijep i ne videti da se nešto loše događa policijskim istražitaljima i tužilaštvu. Mi vidimo pokušaj udara policije lažnim optužbama", rekao je  on odbacivši pozive da podnese ostavku i naglasvši da neće dozvoliti da "laž pobijedi".

Optužnica protiv 70-godišnjeg Netanjahua objavljena je u vrijeme kada je paralisan izraelski politički sistem i prijeti njegovoj dugogodišnjoj vladavini, konstatuje AP.

On ne mora da podnese ostavku ali je značajno oslabljen, a stalo mu je da bude na funkciji dok se brani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније