Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

21. 11. 2019. 09:00 >> 08:59

ODLUČENO U ZAGREBU

Tusk novi predsjednik Evropske narodne stranke

Predsjednik Evropskog savjeta u odlasku Donald Tusk novi je lider Evropske narodne stranke (EPP), odlučili su u Zagrebu narodnjaci.

Za Tuska je glasao 491 izaslanik, a protiv ih je bilo 37, na kongresu saveza evropskih demohiršćanskih stranaka, javila je Hina. Prvi čelnik EPP-a iz centralne i istočne Evrope zamijeniće Francuza Žozefa Dola, koji je stranku vodio od kraja 2013. godine.

Tusk je bio jedini kandidat za novog lidera krovne evropske stranke desnog centra i najjače grupe u Evropskom parlamentu.

Njemu krajem novembra ističe mandat predsjednika Evropskog savjeta na koji je izabran 2014. i 2017. godine.

"Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik Evropskog savjeta", rekao je Tusk nakon objave rezultata.

On je kazao da mu je dosta da bude prvi evropski birokrata i da kreće u borbu za birače protiv populista.

Tusk, aktivista sindikata Solidarnost osamdesetih godina, postao je najdugovječniji premijer u postkomunističkoj Poljskoj, od 2007. do 2014. godine.

Bio je jedan od utemeljitelja centrističke stranke Građanske platforme, članice EPP-a koju je vodio od 2003. do 2014. godine

Savez evropskih stranaka desnog centra, osnovan 1976. godine, danas okuplja 84 članice iz 43 države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније