Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

20. 11. 2019. 08:41   >>  08:40

NAKON POPLAVA U VENECIJI

Za obnovu bazilike Svetog Marka biće potrebni milioni

Čuvenoj bazilici Svetog Marka u Veneciji biće potrebni milioni eura restauratorskih radova nakon što je ove nedjelje poplavljena tek šesti put u 1.200 godina, a njeni delikatni mermerni mozaici izloženi razornoj slanoj vodi, rekao je njen kustos.

Sveti Marko, lična kapela dužda Venecije tokom srednjovjekovnog i renesansnog perioda, najpoznatija je građevina u mnoštvu spomenika ugroženih najgorim poplavama viđenim u Veneciji od 1872. godine, prenosi Rojters.

Stručnjaci strahuju od korozivnih kristala soli, koji bi, kada se poplave povuku mogli da pojedu mermerni pod bazilike i mozaike na površini i oslabe kriptu koja podržava tijelo crkve.

Venecija je pretrpjela stotine miliona eura štete kada je voda dostigla svoj drugi najviši nivo u posljednjih 50 godina ove nedjelje.

Ali pomoći neće biti od osiguravajućih kompanija, koje odbijaju da pruže pokriće zbog poplava u gradu, gdje je to redovna pojava, a koja se pogoršava pod uticajem klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније