Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

18. 11. 2019. 20:29 >> 20:28

IZGUBILI DVA KOJA SU IMALI

Opozicija bez mjesta u novom parlamentu Bjelorusije

Sto deset poslanika izabranih na parlamentarnim izborima u Bjelorusiji predstavljaju partije koje podržavaju vlasti i predsjednika Aleksandra Lukašenka, a opozicija je izgubila jedina dva mjesta koja je imala u prethodnom sazivu.

Bjeloruska izborna komisija objavila je danas spisak poslanika izabranih na juče održanim parlamentalnim izborima i svi su iz partija i organizacija koje podržavaju vlast. Izlaznost je bila 77 odsto.

Na prethodnim izborima 2016. godine dva člana opozicije izabrana su u Parlament prvi put u 20 godina ali ni jednom nije dozvoljeno da se kandiduje ovog puta. Brojni kandidati, među kojima i neki od opozicionih favorita bilo je isključeno sa izbora jer navodno nijesu ispunili administrativne zahtjeve.

Opozicija u zemlji juče je osudila masovne zlopuotrebe na izborima. Juče je do polovine dana zabilježeno 500 kršenja propisa.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koja je poslala 400 posmatrača za izbore, danas treba da podnese svoj izvještaj o izborima.

Politikolog Pavel Usov ocjenjuje kao preuveličanu izlaznost od 77,22 odsto koju je objavila državna izborna komisija, on kaže da građani sve manje izlaze na izbore čiji se ishod unaprijed zna.

Nezavisni informativni sajt naviny.by ocijenio je da je "vlada pljunula na opoziciju" i formirala parlament po svojoj želji.

Takav je rezultat iako šef države Lukašenko pokušava približavanje sa Evropskom unijom koja redovno kritikuje nedostatak demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici. On je posljednjih godina dao više prostora opoziciji i oslobodio političke zatvorenike u nastojanju da poboljša veze sa Zapadom poslije neslaganja sa tradicionalnim saveznikom Moskvom.

Nazvan "posljednjim diktatorom u Evropi" Lukašenko vodi tu bivšu sovjetsku republiku 25 godina. Ni jedni izbori održani od tada u Bjelorusiji nijesu po ocjeni međunarodnih posmatrača smatrani slobodnim ili pravednim.

Lukašenko je rekao juče odgovarajući na optužbe o izbornoj pronevjeri da narod Bjelorusije može da ne glasa za njega iduće godine kada budu predsjednički izbori ako ga više ne želi.

"Obećao sam da se neću držati ovog mjesta dok mi ne poplave prsti. Vjerujte da mi nije ovo najmekša stolica", rekao je on novinarima. On je potvrdio juče da će se kandidovati na izborima 2020.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније