Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

18. 11. 2019. 08:04 >> 08:08

U HONG GONGU

Policija okončala opsadu kampusa univerziteta

Policija u Hong Kongu okončala je cjelonoćnu opsadu kampusa Politehničkog univerziteta, u kojem se nalazilo na stotine demonstranata. Građani su danima u kampusu izražavali svoje nezadovoljstvo političkim stanjem u gradu, a vrhunac je bila odluka policije da opkoli kampus i stavi ga pod opsadu, kako bi demoralisala demonstrante.

Prilikom okončanja opsade nasilnim upadom policije na kampus, građani su protiv snaga sigurnosti upotrijebljavali zapaljive bombe i kamenje, a policija suzavac i gumene metke. Nije poznato koliko ima povrijeđenih.

Naime, u unutar zgrada kampusa našlo se oko 500 demonstranata. Desetine građana je probalo probiti obruč, ali bi ih policija dočekala sa suzavcem i gumenim mecima.

Policija je opravdavala upotrebu sile tvrdnjom da je grupa građana pokušala da fizički probije kordon.

S druge strane, policija je pokušala i u nedjelju ući u kampus, ali su ih demonstranti dočekali sa velikim otporom.

Građani su u kampusu protestovali danima, a postoji bojazan da je za njih uslijed opsade policije nestalo hrane, mada dotok vode nije prekinut.

Postojala je mogućnost da policija u ponedjeljak ujutro dozvoli demonstrantima napuštanje kampusa, ali pod uslovom da se razoružaju i skinu maske.

Mnogi su odbili da izađu iz prostog razloga što će svakako biti uhapšeni, pa su izabrali da se to desi unutar kampusa.

Demonstracije u Hong Kongu traju mjesecima, a uslijed bojazni dijela građana da se Peking narušava visoku autonomiju ovog kineskog grada. Takođe, vlasti su zabranile nošenje maski tokom protesta, što je kasnije ocijenjeno kao kršenje Ustava Hong Konga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније