Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

17. 11. 2019. 22:37 >> 22:39

PROTESTI ŽUTIH PRSLUKA

Uhapšeno više od 260 demonstranata

Pripadnici francuskog pokreta "Žuti prsluci" ponovo su protestovali danas, na godišnjicu nastanka svog pokreta za ekonomsku pravdu, i dan poslije sukoba u Parizu s policijom u kojima je uhapšeno 260 demonstranta.

Desetine demonstranata okupile su se danas nakratko ispred pariskog tržnog centra Galri Lafajet, gdje su kritikovali potrošačku kulturu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastaner osudio je jučerašnje nasilje i naveo da je policija u Parizu uhapsila 173 osobe.

Vlasti su saopštile da je juče širom Francuske protestovalo oko 28.000 ljudi, od kojih je u Parizu bilo 4.700, dok aktivisti navode da je na ulicama bilo 44.000 ljudi.

Kastaner je francuskoj Cnjuz televiziji kazao da je tokom protesta uhapšeno 264 osoba, od čega 173 u Parizu, kao i da je među učesnicima bilo i oko 300 pripadnika radikalnih grupa koji su ogovorni za nerede.

Protesti Žutih prsluka počeli su prije godinu dana zbog povećanja cijena benzina, međutim, od tada njihov broj opada, a lista zahtjeva koje su postavili žuti prsluci sada uključuje ne samo društveno-ekonomske, već i političke žalbe protiv vlasti.

Stotine hiljada ljudi blokirale su 17. novembra 2018. puteve širom zemlje, protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. Protesti koji su nastavljeni narednih mjeseci postali su izraz nezavodoljstva građana politikama predsjednika Emanuela Makrona, za koje tvrde da idu u prilog bogatima i velikim kompanijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније