Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

17. 11. 2019. 16:33 >> 16:33

IZBORI U BJELORUSIJI

Lukašenko čvrsto drži vlast

U Bjelorusiji danas glasaju na parlamentarnim izborima koje će pažljivo pratiti Zapad, a predsjednik Aleksandar Lukašenko je saopštio da planira da se kandiduje za predsjednika na izborima koji će biti održani 2020. godine.

Lukašenko (65), tom istočnoevropskom zemljom vlada željeznom rukom četvrt vijeka, ali počeo je dopuštati dijelu opozicije da ojača veze sa Zapadom, dok su odnosi s Moskvom i dalje narušeni.

Obraćajući se novinarima, on je danas rekao da će učestvovati na izborima, a da će narod donijeti odluku o tome ko će biti naredni predsjednik, prenosi TAS S. Dodao je da će se izbori najvjerovatnije održati na leto iduće godine.

U septembru, SAD i Bjelorusija objavili su da će obnoviti odnose u ekonomiji, prvi put od 2008.

Vašington je takođe slao signale da bi mogao smanjiti sankcije Minsku, zavisno od toga kako će proteći parlamentarni izbori, te predsjednički izbori 2020.

Sankcije SAD-a i EU-a nametnute Bjelorusiji zbog njenog tretmana političkih suparnika uglavnom su ukinute 2016. nakon puštanja na slobodu političkih zatvorenika i drugih reformi, ali odnosi s Rusijom, tradicionalnim saveznikom, narušeni su nakon što je Minsk odbio da prizna rusku aneksiju ukrajinskog Krimskog poluostrva 2014.

Moskva je ukinula subvencije Bjelorusiji od 9,5 miliona, koje su dugo držale zemlju u ruskoj orbiti.

Lukašenko je smatrao da Rusija pokušava da nametne gvozdenu ruku na njegovu zemlju, radi spajanja s mnogo većim susjedom, te je optužio Moskvu da pada u "histerije" zbog njegovih nastojanja balansira odnose između Istoka i Zapada.

Na zadnjim parlamentarnim izborima 2016. Lukašenko je dopustio dvojici opozicionih kandidata da osvoje mjesta u 110-članom parlamentu prvi put u dvije decenije, premda je obojici bilo zabranjeno da učestvuju u izborima sada.

Oko 300 opozicionih kandidata učestvuje na izborima, premda nekim drugima nije bilo dopušteno da se registruju.

Bjelorusija je pala u recesiju 2015. i 2016, a ove godine vlada procjenjuje da će rusko rezanje subvencija bjeloruski budžet stajati 600 miliona dolara. Očekuje se da će ovogodišnji ekonomski rast biti oko jedan odsto.

Zbog slabe ekonomije neki su izborni kandidati odani Lukašenku govorili o tome da je potrebnije sprovesti reforme nego održavati stabilnost.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније