Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

15. 11. 2019. 13:43 >> 13:42

LIBAN

Demonstranti neće biznismena za premijera

Demonstranti u Libanu, koji zahtjevaju radikalne reforme, reagovali su gnjevno na navodno moguće postavljenje bogatog biznismena Muhameda Safadija za novog premijera.

Oni 75-godišnjeg Safadija smatraju simbolom neuspjelog političkog sistema.

Neimenovani zvaničnici visokog ranga su rekli, a libanski mediji objavili, da su se političari složili da Safadi bude zadužen za obrazovanje nove vlade i da zamjeni Saada Haririja koji je pod pritiskom protesta 29.oktobra podnio ostavku.

U protestima se zahtjeva potpuna smjena vladajuće elite koja se smatra korumpiranom i nesposobnom.

Predsjednik Libana Mišel Aun je izjavio da će podržati obrazovanje vlade koja uključuje tehnokrate, ali još nije najavio konsultacije o njenom sastavu i nema zvanične potvrde da je Safadi određen za premijera.

Demonstranti u libanskom Tripoliju, odakle je Safadi, nijesu gubili vrijeme i odmah su se usprotivili, okupivši se oko jednog njegovog imanja da protestuju protiv navodnog imenovanja koje smatraju provokacijom.

"Izbor Muhameda Safadija za premijera dokazuje da su političari koji nama vladaju u dubokoj komi, kao da su sa druge planete", rekao je 60-godišnji Džamal Badavi.

Drugi demonstrant je rekao da je kao tajkun i bivši ministar, Safadi oličenje one vrste političke klase koju pokret protesta želi da uskloni.

Profesor univerziteta Samar Anous izjavio je da je Safadi dio rukovodstva i da ne ispunjava očekivanja narodne pobune u Libanu.

Tripoli je jedno od glavnih mjesta u kojem se demonstranti okupljaju već mjesec.

Oni protestuju uglavnom noću na glavnim trgovima, a danas je protest planiran u centralnom Bejrutu, u luksuznoj marini, pod rukovodstvom kompanije kojom Safadi predsjedava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније