Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

14. 11. 2019. 11:51   >>  11:50

POJAS GAZE

Islamski džihad: Postignut prekid vatre s Izraelom

Palestinski Islamski džihad iz pojasa Gaze objavio je rano jutros da je postignut prekid vatre s Izraelom kako bi se okončala dva dana žestokih sukoba u kojima su poginula najmanje 34 Palestinaca.

Portparol te ekstremističke organizacije Musab al Berim, rekao je da je dogovor kojem je posredovao Egipat stupio na snagu u 5,30 sati po lokalnom vremenu.

Nije odmah bilo potvrde Izraela, koji rijetko objavljuje dogovore s ekstremističkim organizacijama u Gazi, ali su neke restrikcije ukinute za stanovnike južne izraelske teritorije uprkos ispaljivanju nekoliko raketa.

Al Berim je rekao da je prekid vatre zasnovan na listi zahtjeva koje je organizacija predstavila kasno sinoć, uključujući prestanak ciljanih ubistava njenih lidera.

Sukobi su izbili rano u utorak nakon što je izraelska vojska u udaru iz vazduha ubila komandira visokog ranga Islamskog džihada koga je Izrael smatrao odgovornim za niz nedavnih raketnih napada i vjerovao da planira ubacivanje preko granice.

To ciljano ubistvo izazvalo je najžešće sukobe s ekstremistima u Gazi od maja.

Islamski džihad je ispalio oko 400 raketa ka Izraelu,a ta zemlja je odgovorila desetinama udara iz vazduha. Ministar spoljnih poslova Izrael Kac je ocenio da se politika ciljanih ubistva pokazala kao efektivna i da će se nastaviti uprkos tvrdnjama o prekidu vatre.

Islamski ekstremistički hamas koji vlada Gazom i mnogo je veći i jači od Islamskog džihada nije se miješao u najnoviji sukob, što je nagovještavalo da on neće dugo trajati.

Palestinski zvaničnci su rekli da je u Gazi poginulo 34 ljudi, uključujući jednog sedmogodišnjeg dječaka i šest članova jedne porodice. Među poginulima je najmanje 16 ekstremista.

Raketiranje iz Gaze u znak odmazde za ubistvo komandira Islamskog džihada je paralisalo život širom južnog dela Izraela, nastava je otkazana, sirene za raketnu uzbunu su se oglašavale bez prestanka i ljudi nisu izlazili napolje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније