Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

14. 11. 2019. 09:13   >>  09:10 1

UPRKOS POZIVIMA

London odbija da objavi izveštaj o miješanju Rusije

Vlada Velike Britanije odbila je da objavi izvještaj koji je istraživao miješanje Rusije u njen demokratski proces, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Vlada je odbila da objavi izvještaj uprkos pozivima da se on objavi prije opštih izbora zakazanih za 12. decembar.

Izvještaj parlamentarnog odbora za obavještajne poslove i bezbjednost sačinjen je prije više mjeseci, a predsjednik odbora je izjavio da je dokument spreman za objavljivanje.

Odlaganje podstiče sumnju da bi izvještaj mogao da bude štetan za vladajuću Konzervativnu partiju, navodi VOA.

U izvještaju su navedeni rezultati istrage o optužbama da je Moskva pokušala da se umiješa u britansku demokratiju, uključujući referendum o napuštanju Evropske unije 2016. i opšte izbore 2017. Izvještaj je završen u martu, ali je vlada odložila njegovo objavljivanje do poslije izbora.

"U nedostatku izvještaja, zbog odlaganja, glasine i nagađanja se šire", kaže Endru Foksal, stručnjak za Rusiju u Društvu "Henri Džekson".

Postoji mogućnost da bi izvještaj mogao da naglasi vezu Rusije i vladajućih konzervativaca.

Konzervativci odbacuju tvrdnje da bi izvještaj mogao da bude neprijatan.

"Nema dokaza koji bi sugerisali da su Rusija ili Kremlj bili uspješno angažovani u miješanje u naš izborni proces", rekao je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Kristofer Pinčer.

Vlada naglašava da se čeka da izvještaj prođe bezbjednosnu provjeru, ali predsjedavajući odbora koji ga je sačinio Dominik Griv kaže da je izvještaj već dobio dozvolu za objavljivanje.

Poslanici opozicije, među kojima i ministarka spoljnih poslova u sijenci Emili Tornberi, tvrde da je u pitanju zavjera.

U SAD, Malerova istraga zaključila je da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. Hilari Klinton, koja je izgubila od Donalda Trampa, dovela je u pitanje odluku britanske vlade.

"Zapanjena sam zbog činjenice da britanska vlada neće da objavi izvještaj o ruskom uticaju, zato što svaka osoba koja glasa u zemlji ima pravo da vidi izvještaj prije održavanja izbora", rekla je Klinton.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson odbacio je sumnje da je izvještaj štetan za njegovu partiju i najavio da će biti objavljen poslije izbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније