Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

13. 11. 2019. 22:27 >> 22:27

TRAMP S ERDOGANOM

"Turska i SAD će nastaviti trgovinsku saradnju"

Turska i SAD će nastaviti trgovinsku saradnju, kazao je predsjednik SAD Donald Tramp na sastanku s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Vašingtonu, u trenutku kada su odnosi te dvije saveznice iz NATO na najnižem nivou posljednih decenija.

Tramp i Erdogan su razgovarali o teškim temama - o odluci Ankare da kupi ruski odbrambeni sistem S-400 uprkos članstvu u NATO i turskom napadu na kurdske borce na sjeveru Sirije, američke saveznike u borbi protiv Islamske države.

Uprkos tim sporenjima, Tramp je rekao da su dvije zemlje spremne da povećaju trgovinsku razmjenu koja je u 2017. godini iznosila 24 milijarde dolara.

"Nastavićemo da širimo (saradnju). Mislimo da veoma brzo možemo da dovedemo trgovinsku razmjenu do oko 100 milijardi dolara", kazao je Tramp.

On je branio odluku da pozove Erdogana u posjetu, uprkos široko kritikovanoj turskoj ofanzivi u Siriji.

Tramp je rekao da su on i Erdogan dugo vremena "veoma dobri prijatelji" i da obojica razumiju probleme s kojima se druga zemlja suočava.

"Razumijem probleme koje su imali, uključujući ubijanje velikog broja ljudi iz Turske u oblasti o kojoj govorimo i on mora nešto da učini povodom toga", naveo je američki predsjednik.

Predstavnički dom Kongresa SAD u oktobru je ubjedljivom većinom usvojio zakon o uvođenju sankcija visokim turskim zvaničnicima i njenoj vojsci zbog invazije na Siriju.

Ankara je 9. oktobra započela ofanzivu prodiv sirijskih Kurda u Siriji koje smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Više desetina Kurda i njihovih pristalica protestovale su danas ispred Bijele kuće zbog Trampovog sastanka s Erdoganom, mašući kurdskim i američkim zastavama.

Demonstranti su uzvikivali slogane zahtijevajući povlačenje snaga koje imaju podršku Turske iz sjeverne Sirije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније