Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

13. 11. 2019. 11:20 >> 11:29

DANAS U BIJELOJ KUĆI

Tramp sa Erdoganom o Siriji, NATO-u, džihadistima

Američki predsjednik Donald Tramp naći će se danas u Bijeloj kući s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi s njim razgovarao o Siriji, NATO-u i sudbini džihadističkih zatvorenika.

Tramp za sebe kaže da zna da pregovara sa autoritarnim zvaničnicima, međutim, njegovi traktati o Erdoganu tokom proteklih sedmica bili su haotični, što je dovelo do pitanja koja je zapravo njegova dugoročna politika u Siriji.

Nakon najave o povlačenju američkih snaga iz Sirije, Ankara je 9. oktobra pokrenula vojnu ofenzivu čija su meta kurdski saveznici međunarodne koalicije koja se bori protiv džihadista.

Tramp je zaoštrio ton, zaprijetio da će uništiti tursku ekonomiju i uvesti nove sankcije Turskoj.

Međutim, napuštanje kurdskih snaga i mjesto koje je ostavljeno Rusiji u sirijskom sukobu uzrujalo je mnoge zastupnike, demokrate, ali i republikance.

"Mislimo da je trenutak vrlo loše izabran da bi se primio Erdogan u SAD-u, tražimo da povučete poziv", napisali su zastupnici oba tabora u pismu koje je objavljeno u ponedjeljak.

"Moramo razgovarati s Rusijom o Siriji. Ne treba ovakvu vrstu posjeta shvatiti kao nagradu, već kao sredstvo diplomatije",
rekao je zvaničnik Stejt departmenta koji je želio da ostane anoniman.

Stanje u Siriji izazvalo je i napetosti unutar NATO-a, čija je Turska članica, koji se boji obnove Islamske države.

Jedna od tema razgovora mogao bi biti i povratak džihadista u njihove zemlje nakon što je Turska zaprijetila, pa zatim i počela program njihove repatrijacije.

Trampova i Erdoganova konferencija za novinare podudariće se sa drugim važnim današnjim događajem za Trampa u Vašingtonu - prvim javnim saslušanjima u Kongresu u istrazi o njegovu eventualnom opozivu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније