Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

13. 11. 2019. 07:32 >> 07:31
2

STRADALO 130 LJUDI

Četiri godine od terorističkih napada u Parizu

Navršavaju se četiri godine od terorističkih napada u Parizu, gdje je 13. novembra 2015. u nekoliko simutalnih napada poginulo 130 osoba, i više od 400 povrijeđeno.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo će danas sa članovima vlade tokom dana obilaziti mjesta napada gdje će položili vijence uz minut ćutanja.

Komemoraciji i obilasku mjesta napada će se pridružiti razne političke ličnosti, gradski odbornici i ministri. Prošle godine su bili prisutni bivši francuski predsjednik Fransoa Oland i bivši ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji su bili na vlasti za vrijeme napada.

Francuski mediji uoči godišnjice najviše pominju preživjele u napadima i istrage koje su pokrenute, uz ocjenu da je to najveći napad na tlu Francuske od Drugog svjetskog rata.

Tri bombaša samoubice digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vrijeme koncerta i treći ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana.

Najviše žrtava, 90, bilo u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset mjeseci poslije terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbijeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetna rijetka mjera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније