Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

11. 11. 2019. 16:22   >>  16:22 1

IRANSKI ZVANIČNIK

Teheran proizvodi veću količinu obogaćenog uranijuma

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je danas u Teheranu da Iran sada proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma, najmanje 5,5 kilograma dnevno.

Salehi, direktor Organizacije za nuklearnu energiju Irana, rekao je novinarima Asošiejted presa u Teheranu da je razlog za povećanje proizvodnje dijelom u ponovnom pokretanju procesa obogaćivanja uranijuma u nuklearnoj laboratoriji Fordo.

"Vjerujem da je 5,5 kilograma ukupni dnevni nivo obogaćivanja uranijuma (u nuklearnom postrojenju) u Natanzu i Fordu", kazao je Salehi.

Iran je ranije proizvodio oko 450 grama slabo obogaćenog uranijuma dnevno.

Teheran sada obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, što je i dalje daleko od nivoa od 90 odsto, potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je u julu probio ograničenja i zaliha slabo obogaćenog uranijuma i nivoa obogaćivanja, postavljena međunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Pošto su SAD jednostrano napustile taj sporazum prije više od godinu i uvele oštre sankcije Iranu, Teheran je kršenje sporazuma želio da izvrši pritisak na preostale potpisnice da predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније