Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

08. 11. 2019. 22:49 >> 22:53
5

NAD SINAJEM

Danski terorista možda stoji iza rušenja ruskog aviona

Danski terorista Basil Hasan, mogao bi da stoji iza rušenja ruskog putničkog aviona "Erbas A321" iznad Sinajskog poluostrva u Egiptu u oktobru 2015. godine, kada su poginule 224 osobe.

Da je danski terorista možda odgovoran javio je danski radio DR, pozivajući se na materijal i istrage o drugom teroristi povezanim sa osumnjičenim, javlja Srna.

Prema izveštaju danskog radija, novinari su došli do materijala povezanih sa istragom čija je centralna figura bio Australijanac Halid Hajat, koji je osuđen zbog plana da raznese avion na liniji od Sidneja do Abu Dabija u julu 2017. godine.

Hajat, koji je povezan sa "Islamskom državom", navodno je sjvedočio da su neuspjeli teroristički napad isplanirali njegov brat Tarek i Basil Hasan.

"Avion je eksplodirao iznad Egipta. Isti ljudi (Hajat i Hasan) stoje iza toga", navodi se u izvještaju istrage.

Dokumenti pokazuju da su teroristi planirali da koriste isti metod u oba napada, prenio je "Sputnjik".

Hasan, koji je rođen 1987. godine, danske je nacionalnosti i diplomirao je inženjering. Prema navodima američkog Stejt departmenta, on je igrao ključnu ulogu u planiranju operacija na teritoriji koja je pod kontrolom "Islamske države".

Pad aviona u oktobru 2015. godine najsmrtonosnija je nesreća u istoriji ruske i sovjetske avijacije u kojoj je poginulo 224 ljudi. U avionu se nalazilo 25 djece.

Ruske obaveštajne službe tvrde da se radilo o terorističkom napadu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније