Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

05. 11. 2019. 10:21 >> 10:30
1

U IRANU

Nastavili sa programom obogaćivanja uranijuma

Iranski predsjednik Hasan Rohani najavio je danas novo neispunjenje obaveza svoje zemlje prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program.

Iran će nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u svojem postrojenju Fordo, oko 180 kilometara južno od Teherana, izjavio je Rohani, prenijela je danas državna televizija.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju juče je saopštio da je Iran pustio u rad novu generaciju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, što je takođe u suprotnosti sa sporazumom iz 2015.

U centrifuge u Fordou od sjutra će se ubrizgavati uranijumski gas, rekao je Rohani, ne navodeći da li će se u tom postrojenju proizvoditi obogaćeni uranijum.

Rohani je rekao da bi Iran mogao da obustavi ove mjere ukoliko Evropa ponudi način da se izbjegne onemogućivanje prodaje sirove nafte zbog sankcija SAD.

Centrifuge u Fordou su IR-1, iranske centrifuge prve generacije kojima je, prema nuklearnom sporazumu, dozvoljeno da rade bez gasa.

Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA), zadužena za nadgledanje nuklearnih aktivnosti u Iranu, nije se oglasila povodom najava iz Teherana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније