Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

03. 11. 2019. 18:35   >>  18:34

UKRAJINSKI TRAG

Nove bilješke o Trampovoj izbornoj kampanji

Nekadašnji glavni savjetnik aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trampa tokom njegove predsjedničke kampanje 2016. godine Pol Manafort, zastupao je teoriju da je Ukrajina, a ne Rusija odgovorna za hakovanje informacija demokratske stranke, pokazuju novoobjavljeni dokumenti američkog ministarstva pravde.

Stotine strana bilježaka istrage specijalnog tužioca Roberta Mulera stavljeno je juče na raspolaganje američkim medijima Bazfid (Buzzfeed) i Si-En-EN (CNN), koji su to tražili pozivajući se na pravo na pristup informacijama od javnog interesa.

Nekadašnji zamjenik šefa Trampovog izbornog štaba Rik Gejts, prema svjedočenju pred Ef-Bi-Ajem (FBI) rekao je da je tadašnji šef izbornog štaba Pol Manafort govorio svojim kolegama da je hakovanje elektronskih poruka demokratske stranke vjerovatno djelo Ukrajinaca, a ne Rusa.

Po Gejtsu, zvaničnici Trampovog izbornog štaba su bili uvjereni da je Kijev namjestio da se za to okrivi Moskva.

U julu 2016. godine internet sajt Vikiliks počeo je da objavljuje hijade elektronskih mejlova iz uprave američke Demokratske stranke. Američke obavještajne službe su zatim navele da su ti podaci dobijeni zahvaljujući ruskim špijunima i prenijeti Vikiliksu.

Dokumenti otkriveni juče takođe pokazuju da su Donald Tramp, njegovi vodeći savjetnici i članovi njegove porodice, više puta razgovarali o tome kako da dođu do imejlova do kojih je došao Vikiliks.

Informacije vezane za Ukrajinu postale su ponovo interesantne poslije poziva za opoziv na osnovu nastojanja Trampa i njegove administracije da izvrše pritisak na Ukrajinu da istraži Trampovog potencijalnog izbornog rivala demokratu Džoa Bajdena.

Tramp koji je telefonom razgovarao sa novim ukrajinskim predsjednikom u julu pitao je za taj server, u istom pozivu u kome se zalagao za to da Ukrajina istraži Bajdena i njegovog sina.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se daje zvaničan okvir istrazi o opozivu Trampa.

On se tereti da je izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena, i poslove Bajdenovog sina Hantera Bajdena u Ukrajini.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније